¶νεμος και Ήλιος: Η Ενεργειακή Επανάσταση συμβαίνει τώρα

Διαβάστηκε από 1101 αναγνώστες -

Σε εξέλιξη είναι μια παγκόσμια επανάσταση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με επικεφαλής την αιολική και ηλιακή ενέργεια.

 
Οι δύο τεχνολογίες μεταμορφώνουν τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, πράγμα που αποτελεί καλή είδηση για το κλίμα: η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα αποτρέψουν την εκπομπή 3.800 εκ. τόνων CO2 ετησίως μέχρι το 2030, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί με τη σωστή πολιτική στα πλαίσια της αγοράς.

«Έχουμε την τεχνολογία για να λύσουμε μεγάλο μέρος των προβλημάτων που σχετίζονται με το κλίμα. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η απαραίτητη πολιτική βούληση και δραστηριοποίηση ώστε να δημιουργηθεί ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον. Και, βέβαια, η άμεση πραγμάτωσή του για να σώσουμε τον πλανήτη», δήλωσε ο Steve Sawyer, Διευθύνων Σύμβουλος του GWEC.

Ο τομέας της ενέργειας είναι υπεύθυνος για περισσότερο από το 40% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και περίπου το 25% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η επιστήμη είναι σαφής ότι οι εκπομπές πρέπει να έχουν κορυφωθεί και άρα να ξεκινούν να μειώνονται μέσα σε αυτή τη δεκαετία, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για την προστασία του κλίματος, και ένας τομέας στον οποίο πρέπει να εστιάσουμε έιναι αυτός της ενέργειας. 

Η επεκτασιμότητα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η ταχύτητα ανάπτυξής τους και η κατακόρυφη πτώση του κόστους τους τις καθιστούν ιδανική επιλογή για να επιτευχθούν οι μειώσεις των εκπομπών στα όρια που απαιτούνται, εάν θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να συγκρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στους 2 ° C ή και λιγότερο.

"Οι τιμές της αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και την ταχεία κλιμάκωσή τους, και η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Και οι δύο τεχνολογίες είναι ήδη άμεσα ανταγωνιστικές των έντονα επιδοτούμενων συμβατικών πηγών σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι το κλειδί για ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», δήλωσε ο Jeremy Leggett για λογαριασμό του EPIA.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ