Το πιο «πράσινο» Super Bowl που έγινε ποτέ

Πριν τη διεξαγωγή του Super Bowl όλα αλλάζουν στην Αμερική. Οι ειδήσεις και οι διαφημίσεις της τηλεόρασης κατακλύζονται από νέα για το μεγάλο γεγονός, τώρα όμως προστίθεται μια νέα παράδοση στον κατάλογο. Οι εκτιμήσεις για το πιο "πράσινο" Super Bowl που έγινε ποτέ!

 
Αυτή η τάση έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, καθώς οι Αμερικανοί τείνουν να ασχολούνται όλο και περισσότερο με θέματα του περιβάλλοντος και του κλίματος. Έτσι, φέτος το Super Bowl ΧLΙΧ αναμένεται να «σκοράρει» ως το πιο πράσινο αθλητικό γεγονός που έγινε ποτέ.

Μια διοργάνωση που τροφοδοτείται 100% από τον άνεμο
Παρόλο που το στάδιο University of Phoenix στην Αριζόνα δεν έχει καθόλου πόρους στον χώρο της ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, το τοπικής δικαιοδοσίας έργο Salt River Project (SRP) έχει συμφωνήσει να παρέχει όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για το μεγάλο παιχνίδι με 100% αιολική ενέργεια.
Δεδομένου ότι τα ηλεκτρόνια από ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούν να πάνε σε μια συγκεκριμένη θέση (ακολουθούν τη ζήτηση όλου του δικτύου), το SRP θα αγοράσει μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας από αιολικά πάρκα ίσες με τα εκτιμώμενα $ 300.000 της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από όλες τις εκδηλώσεις του Super Bowl σε όλο το Φοίνιξ για την εβδομάδα διεξαγωγής του παιχνιδιού στην περιοχή του SRP.

Αυτό είναι βέβαια μεγάλη υπόθεση, σχετίζεται όμως και με μια αμφιλεγόμενη πρόταση του SRP για αύξηση των ποσοστών των πελατών με εγκατεστημένα ηλιακά κατά $ 50 ή και περισσότερο ανά μήνα. Το SRP έχει στόχο ένα 20% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020, οπότε αναμένεται η υπεραξία από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του παιχνιδιού να επηρεάσει και την τελική τους απόφαση για τα ηλιακά τέλη του Φεβρουαρίου.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα-ώθηση για το πιο οικολογικό Super Bowl
Ανεξάρτητα από το πόσο πράσινη είναι η ενέργεια του Super Bowl, το φετινό παιχνίδι θα απαιτήσει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό, τι τα προηγούμενα παιχνίδια, λόγω των εκτεταμένων μέτρων ενεργειακής απόδοσης στο Στάδιο του University of Phoenix - στην πραγματικότητα, αυτό θα είναι το πρώτο Super Bowl που θα διεξαχθεί με φωτισμό πλήρως αποτελούμενο από LED.

Το αρχικό σύστημα φωτισμού του σταδίου αποτελείται από 780 φωτιστικά, τα οποία απαιτούν 1,2 εκατομμύρια κιλοβάτ (kW) για να φωτίσουν το γήπεδο. Πρόσφατα αυτά αντικαταστάθηκαν από 312 υψηλής απόδοσης LED φωτιστικά που απαιτούν μόνο 310kW - περίπου 25% λιγότερη ζήτηση από τα προηγούμενα ζήτηση και με πολύ πιο ισχυρό φωτισμό! Εκτός από τα LED, το γήπεδο διαθέτει επίσης 500 αισθητήρες κίνησης για να μειώσει τη σπατάλη ενέργειας.

Εκτός από τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, το NFL υλοποιεί μια σειρά μέτρων για τη μείωση και ανακύκλωση των αποβλήτων για να απομακρύνει τα σκουπίδια από τους χώρους υγειονομικής ταφής. Το στάδιο University of Phoenix ανακυκλώνει ήδη περίπου 120 τόνους απορριμμάτων ετησίως, αλλά η προσπάθεια επεκτείνεται με σκοπό να παράγει μηδενικά απόβλητα από την περιοχή 12 οικοδομικών τετραγώνων "Super Bowl Central" στο κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς αχρησιμοποίητων τροφίμων και άλλων υλικών στις τοπικές ομάδες.

Ένα ηλιακό Super Bowl;
Και ενώ οι Seattle Seahawks και οι New England Patriots θα έχουν ως πρωταρχικό στόχο την επικράτησή τους έναντι των NFL Lombardi Trophy, θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν και την έκβαση του «Ηλιακού Super Bowl."
Η ομάδα των New England έχουν εγκατασταθεί ηλιακές συστοιχίες ενός μεγαβάτ (MW) στο Foxboro Stadium και οι Σιάτλ έχουν περίπου 800KW της ηλιακής ισχύος του στο CenturyLink Field, πράγμα που τους κατατάσσει στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα για εγκατεστημένη ηλιακή ενέργεια μεταξύ όλων των μεγάλων αθλητικών franchise. 

Αποτελούν και οι δύο μέρος μιας γενικευμένης τάσης για καθαρή ενέργεια στο NFL, το οποίο έχει δέκα ηλιακές εγκαταστάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων στον αμερικανικό επαγγελματικό αθλητισμό. Οι Philadelphia Eagles οδηγούν την κούρσα στην εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ με 3MW, έτσι ακόμη και αν παρακολουθούν το Super Bowl από το σπίτι, εξακολουθούν να κατέχουν την πρώτη θέση στην αειφορία!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ