Υψηλό 4ετίας για την υδροηλεκτρική παραγωγή

Η εικόνα της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αφού το 21% της ζήτησης καλύπτεται πλέον από Υ/Η σταθμούς πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.

 
Οι έντονες βροχοπτώσεις το περασμένο δεκαήμερο σε όλη τη χώρα οδήγησαν τα υδατικά αποθέματα στους ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών εργοστασίων σε ψηλά επίπεδα και για λόγους ασφαλείας είχαμε αύξηση της Υδροηλεκτρικής παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο «φως», η Εβδομαδιαία Ανάλυση Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, από την E-ntelligence.

Με αυτό το δεδομένο η εικόνα της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αφού το 21% της ζήτησης καλύπτεται πλέον από Υ/Η σταθμούς πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.

Επιπλέον, ο ΑΔΜΗΕ με τον Βουλγάρικο Διαχειριστή αποφάσισαν όχι μόνο να μην θέσουν εκτός λειτουργίας την Διασύνδεση Ελλάδος-Βουλγαρίας για τις πρώτες 4 μέρες του μήνα λόγω προγραμματισμένης συντήρησης, αλλά και να αυξήσουν την διαθέσιμη ποσότητα εισαγωγών.

Αν προσθέσουμε και το γεγονός πως έχει αυξηθεί και η αιολική παραγωγή κατά το προηγούμενο επταήμερο καταλαβαίνουμε πως είναι εύλογο το γεγονός της πτώσης της Ο.Τ.Σ. σε επίπεδα ρεκόρ για τη χρονική διάρκεια του έτους.

Πιο αναλυτικά, η μέση οριακή τιμή της εβδομάδας που μας πέρασε, διαμορφώθηκε στα 52,15 ευρώ/MWh, την ώρα που ο ωριαίος μέσος όρος των φορτίων ανήλθε στα 6.084 MW.

Αξίζει δε να σημειωθεί και το γεγονός πως το 61% της ζήτησης καλύπτεται από μη τιμολογημένες προσφορές (Υ/Η, ΑΠΕ & εισαγωγές), ενώ το υπόλοιπο 39% από τις Λιγνιτικές Μονάδες ( κατά 30%) και τις Μονάδες Φυσικού Αερίου (κατά 9%).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ