Αιολική ενέργεια: Ξεπέρασε τον άνθρακα και το φυσικό αέριο το 2014

Διαβάστηκε από 1158 αναγνώστες -

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας εγκατέστησε περισσότερη παραγωγική ικανότητα από ό, τι στο φυσικό αέριο και τον άνθρακα μαζί το 2014.

 
Μεταξύ των 28 κρατών-μελών, η βιομηχανία αιολικής ενέργειας συνέδεσε συνολικά 11.791 MW στο δίκτυο ενώ ο άνθρακας και το φυσικό αέριο προσέθεσαν 3.305 MW και 2.338 MW αντίστοιχα. Επιπλέον, οι βιομηχανίες άνθρακα και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και οι δύο έχασαν περισσότερη χωρητικότητα από ό, τι προσέθεσαν το 2014. Αντίθετα, η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκε 5,3% σε ετήσια βάση από το 2013, με τις συσσωρευτικές εγκαταστάσεις τώρα να ανέρχονται στα 128,8 GW στην ΕΕ.

Ο Τόμας Μπέκερ, διευθύνων σύμβουλος Αιολικής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε σημείο καμπής για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα την αιολική. Η επένδυση των οικονομικών κεφαλαίων στις παλιές βιομηχανίες της Ευρώπης έχει αρχίσει να μη μοιάζει συνετό. Αντίθετα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βγαίνουν μπροστά και οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια παραμένουν ελκυστικές».

Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αντιπροσώπευαν το 79,1% των νέων εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια του 2014, δηλαδή 21.3GW από το σύνολο των 26.9GW. Σήμερα, η αιολική ενέργεια που συνδέεται στο δίκτυο είναι αρκετή για να καλύψει το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, πάνω από 8% του προηγούμενου έτους.

Ο Becker, δήλωσε: «Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές και την αιολική ενέργεια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάσουμε. Η αβεβαιότητα σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο του τομέα της ενέργειας αποτελεί απειλή για τη συνέχιση της κίνησης προς την κατεύθυνση της αειφόρου και τοπικής ενέργεια που θα εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης μακροπρόθεσμα».

Και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα για τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να δημιουργήσουν μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση και να στείλει ένα σαφές μήνυμα της υποστήριξής τους για τη μετάβαση σε ένα ασφαλές και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Η πολιτική βούληση από την πλευρά τους είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του παζλ».

Όσο αφοράν την κατανομή από χώρα σε μια χώρα, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευαν το 59,5% του συνόλου των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας της ΕΕ το 2014, με εγκαταστάσεις 5,279MW και 1,736MW αντίστοιχα. «Αυτό που είδαμε το 2014 είναι μια συγκέντρωση του κλάδου σε χώρες-κλειδιά», τόνισε ο Becker, προσθέτοντας ότι «παρόλο που οι αγορές της ανατολικής και νότιας Ευρώπης εξακολουθούν να αγωνίζονται απέναντι στην αστάθεια και στις σκληρές αλλαγές της πολιτικής σκηνής, εμείς αναμένουμε ότι αυτή η συγκέντρωση να συνεχιστεί και το 2015».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ