Με κόστος περίπου ¤ 700 εκατομμύρια, η νέα γραμμή μήκους 64,5 χιλιομέτρων άρχισε να κατασκευάζεται το 2008

Νέες συνθήκες στην ανταλλαγή ενέργειας Ισπανίας και Γαλλίας

Ισπανία και Γαλλία εγκατέστησαν μια νέα γραμμή δικτύου, η οποία διπλασιάζει την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

 
Με χωρητικότητα ισχύος 2GW και δυνατότητα αντιστροφής της κατεύθυνσης ροής της ενέργειας μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας σε μόλις 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου, η νέα γραμμή αναμένεται να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Roy και ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls εγκαινίασαν την Παρασκευή που μας πέρασε εγκαινίασε τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο μεσογειακών χωρών. Αυτή η γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα σύμβολο του θριάμβου της μηχανικής και ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των αγορών ενέργειας της Ευρώπης και της διάδοσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με κόστος περίπου ¤ 700 εκατομμύρια, η νέα γραμμή μήκους 64,5 χιλιομέτρων άρχισε να κατασκευάζεται το 2008, για να συνδέσει τις πόλεις Santa Llogaia, που βρίσκεται κοντά στο Figueras στη Gerona της Ισπανίας, με την πόλη Baixas, κοντά στο Perpignan της Γαλλίας. Η διαδρομή που ακολουθεί η γραμμή είναι εντελώς υπόγεια και περνά μέσα από συμπαγές έδαφος, εκτός από την έκταση που διασχίζει τα Πυρηναία και η οποία περνά μέσα από ένα τούνελ 8,5 χιλιομέτρων που εκτείνεται παράλληλα με τη γραμμή του τρένου υψηλής ταχύτητας.

Από το σύνολο των 700 εκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού του έργου, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε τα ¤225.000.000 και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα δάνειο ύψους ¤350.000.000. Τη διασύνδεση μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας θα ακολουθήσει μια περίοδος δοκιμών και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Ιούνιο, διπλασιάζοντας την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ