Φθηνότερη η ηλιακή από την παραγόμενη από άνθρακα ενέργεια το 2025

Διαβάστηκε από 1165 αναγνώστες -

Στις ηλιόλουστες περιοχές, η ηλιακή ενέργεια το 2025 θα είναι φθηνότερη από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άνθρακα ή φυσικό αέριο. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μια μελέτη που διεξήχθη από το Fraunhofer ISE για λογαριασμό του Agora Energiewende.

 
Το κόστος παραγωγής τηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί κατά 4 και 6 cents/kWh. Μέχρι το 2050, οι τιμές αναμένεται να έχουν φτάσει τα 2 έως 4 λεπτά. Η μελέτη βασίζεται σε συντηρητικές εκτιμήσεις, τόσο που οι τεχνολογικές καινοτομίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από μεγάλες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στη Γερμανία κοστίζει λιγότερο από 9 σεντς ανά kWh, τιμή η οποία είναι συγκρίσιμη με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις άνθρακα ή φυσικού αερίου στα 5 έως 10 cents / kWh. Η πυρηνική ενέργεια που παράγεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις φέρεται να είναι έστω και λίγο πιο ακριβή, με τιμή παραγωγής έως και 11 σεντ.

Η μελέτη εντοπίζει το οικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο ως το κλειδί για την περαιτέρω μείωση των τιμών. Το κόστος του υλικού στην παγκόσμια αγορά θα πέσει, ανεξάρτητα από τις τοπικές συνθήκες. Ωστόσο, «παράλογοι» κανονισμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος έως και κατά 50% λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης. Αυτό θα μπορούσε να ακυρώσει τα αποτελέσματα των κατά τόπους υψηλότερων επιπέδων ηλιακού φωτός, Ως παράδειγμα, οι συγγραφείς της μελέτης συνέκριναν τη νότια Γερμανία και τη νότια Ισπανία. Η Ισπανία λαμβάνει περίπου 50% περισσότερη ηλιοφάνεια, γεγονός που πρέπει να καθιστά ιδιαίτερα φθηνή την ηλιακή ενέργεια, αλλά οι κακές οικονομικές συνθήκες (υψηλό κόστος κεφαλαίου) για τα φωτοβολταϊκά συστήματα αναιρεί τελείως αυτό το πλεονέκτημα. Αυτό σημαίνει ότι η ηλιακή ενέργεια που παράγεται σε πολύ ηλιόλουστες περιοχές θα μπορούσε θεωρητικά να είναι εξίσου ακριβή με αυτή σε περιοχές με λιγότερο ήλιο, ανάλογα με τις διάφορες χρηματοδοτικές επιλογές.

«Οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης και το σταθερό νομικό πλαίσιο είναι επομένως απαραίτητη προϋπόθεση για φθηνή και καθαρή ενέργεια από μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Είναι ευθύνη των πολιτικών να τις δημιουργήσουν και να τις διατηρήσουν», δήλωσε ο Πάτρικ Graichen, Διευθυντής του Agora Energiewende.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ