Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο

Διαβάστηκε από 1080 αναγνώστες -

Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία θα μπορεί να ανταγωνιστεί το φυσικό αέριο και τον άνθρακα μέσα σε μια δεκαετία.

 
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας πρέπει να μειώσει κατά 26% τις δαπάνες της για να πετύχει την επίτευξη ανταγωνιστικότητας κόστους με τις συμβατικές μορφές ενέργειας μέχρι το 2023, σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ. Η έκθεση αναφέρει ότι η βιομηχανία πρέπει να μειώσει σημαντικά το κόστος για τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω βασικών δράσεων, υπογραμμίζοντας τους τομείς όπου έχουν δυνατότητες εξοικονόμησης.

Αυτοί περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μεγαλύτερων στροβίλων για την αύξηση της δέσμευσης ενέργειας (9%), τόνωση του ανταγωνισμού μεταξύ των βιομηχανικών παραγόντων (7%), ανάθεση νέων έργων (7%) και αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως στις εγκαταστάσεις κατασκευών και στον εξοπλισμό αυτών (3%).

Σε συνδυασμό με σαφή πολιτικά μηνύματα από τους νομοθέτες σχετικά για τα συστήματα ρύθμισης και υποστήριξης, η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις συμβατικές μορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια από το πρώτο μισό της επόμενης δεκαετίας.

Παράλληλα με τη δημοσίευση της έκθεσης της ΕΥ, τρία από τα μεγαλύτερα ονόματα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια έχουν ξεκινήσει μια συμμαχία που ονομάζεται «Ενωμένη Βιομηχανία», ως μέρος της δέσμευσης για μείωση του κόστους στον τομέα.

Η Dong Energy, η MHI Vestas και η Siemens Wind Power και η Renewables έχουν δεσμευθεί να αναλάβουν από κοινού αλλά και επιμέρους δράσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα για την παροχή «σημαντικής, μακροπρόθεσμης αλλά και απτής προόδου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ