Solar Impulse: Ξεκίνησε η προσπάθεια ηλιακής πτήσης στο γύρο του κόσμου

Το πειραματικό ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 ξεκίνησε το πρωί της 9ης Μαρτίου την πρώτη του απόπειρα για πτήση στο γύρο του κόσμου αποκλειστικά με τη χρήση ηλιακής ενέργειας.

 
Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το ¶μπου Ντάμπι στις 07:12 πμ τοπική ώρα για το πρώτο σκέλος του ταξιδιού του και προσγειώθηκε την ίδια μέρα στο Μουσκάτ στο Ομάν.

Ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Solar Impulse, André Borschberg πήρε το τιμόνι για το πρώτο σκέλος του ταξιδιού μαζί με τον εμπνευστή και πρόεδρο του έργου, Bertrand Piccard, με τους δυο πιλότους να παίρνουν εναλλάξ το τιμόνι του μονοθέσιου αεροσκάφους.

Το Si2 τροφοδοτείται από 17.248 ηλιακά κύτταρα ενσωματωμένα στο άνοιγμα των φτερών του αεροσκάφους, παρέχοντας τέσσερις μπαταρίες λιθίου οι οποίες τροφοδοτούν τους ηλεκτρικούς κινητήρες 17,5 CV του αεροσκάφους.

Το άνοιγμα ς των φτερών του αεροσκάφους 72 μέτρων είναι μεγαλύτερο από εκείνο ενός Boeing 747, ωστόσο ζυγίζει μόλις 2.300 κιλά - ισοδύναμο με το βάρος ενός μικρού αυτοκινήτου.

Περισσότεροι από 80 ειδικοί και 100 σύμβουλοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη του αεροσκάφους, η οποία πρωτοξεκίνησε το 2003.

Το πρώτο πρωτότυπο, Solar Impulse 1, παρουσιάστηκε επίσημα το 2009 και έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ το 2010 για την πρώτη πτήση που  πραγματοποιήθηκε από ένα ηλιακό αεροσκάφος, επί 26 ώρες χωρίς διακοπή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ