Ο Vincent Callebaut οραματίζεται τη βιώσιμη «οικο-περιοχή» στη Ρώμη

Μετά την αποκάλυψη του οράματός του για ένα φουτουριστικό βιώσιμο Παρίσι, ο Vincent Callebaut έχει στρέψει την προσοχή και τη φαντασία του προς την Αιώνια Πόλη.

 
Ο αρχιτέκτονας οραματίζεται τη μετατροπή μιας μεγάλης έκτασης στην περιοχή Flaminio της Ρώμης σε μια αριστοκρατική "οικο-περιοχή" ¤ 270 εκατομμυρίων που θα ονομάζεται Città della Scienza (Πόλη της Επιστήμης).
Η πρόταση του Callebaut αποτελείται ένα εννοιολογικό αειφόρο αστικό κέντρο - με ελάχιστες όμως λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα κατασκευαστεί. Προς το παρόν παραμένει στα σχέδια, αν όμως το έργο προχωρήσει, η Πόλη της Επιστήμης θα καταλάβει περίπου 21 στρέμματα, σε μια περιοχή της Ρώμης που περιέχει στρατιωτικά και βιομηχανικά κτίρια και η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο μουσείο Zaha Hadids Maxxi και στο Stadio Flaminio.

Το σχέδιο του Callebaut συνιστά τη διατήρηση των υφιστάμενων βιομηχανικών και στρατιωτικών μονάδων και τη μετατροπή τους σε μοντέρνα lofts και εσωτερικούς κήπους, αντίστοιχα. Η ιδέα απεικονίζει ένα χώρο για τη φιλοξενία των εκθεμάτων επιστήμης, ένα αθλητικό κέντρο με γήπεδο ποδοσφαίρου, και επτά πύργων-κατοικιών που καταλήγουν σε μια πράσινη στέγη. Μια σειρά από γκαλερί τέχνης, μπαρ και εστιατόρια θα βοηθούν στην ενίσχυση της εντύπωσης μιας αριστοκρατικής αλλά μοντέρνας κατοικημένη περιοχής.

Όπως και τα προηγούμενα έργα του αρχιτέκτονα, η πρόταση περιλαμβάνει επίσης άφθινοι πράσινο. Πράγματι, ορισμένα από τα σχέδια του Callebaut δείχνουν τα δέντρα να απλώνονται μακριά στον ορίζοντα, οι προσόψεις των κτιρίων να είναι επενδυμένες με φυτά, οι στέγες των σπιτιών να είναι σαν οπωρώνες και ολόκληρη η περιοχή να είναι φιλική προς τους πεζούς, με τα αυτοκίνητα να «κρύβονται» σε ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Σε αντιστοιχία με το όνομά της, η περιοχή θα διαθέτει μεγάλο ποσοστό βιώσιμων τεχνολογιών, με συστήματα συλλογής βρόχινου νερού για άρδευση δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, ηλιακούς θερμοσίφωνες για ζεστό νερό, φωτοβολταϊκά πάνελ, συστήματα ανακύκλωσης των αποβλήτων, παθητικά συστήματα ψύξης στους εσωτερικούς χώρους και μια συνολική εστίαση στον ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ