Fraunhofer: Η ηλιακή ενέργεια θα κοστίζει 2 σεντ / kWh το 2050

Διαβάστηκε από 1147 αναγνώστες -

Σε λίγα χρόνια, οι μονάδες ηλιακής ενέργειας θα διαθέτουν την πιο φθηνή ενέργεια σε πολλά μέρη του κόσμου, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενεργειακών Ηλιακών Συστημάτων Fraunhofer.

 
 «Μέχρι το 2025, το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην κεντρική και νότια Ευρώπη θα έχει μειωθεί από 4 έως 6 σεντ ανά κιλοβατώρα, και μέχρι το 2050 2-4 λεπτά. «Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου Ενεργειακών Ηλιακών Συστημάτων Fraunhofer, στο οποίο ανέθεσε τη μελέτη η γερμανική Agora Energiewende. Εν όψει αυτών των συμπερασμάτων, “τα σχέδια για μελλοντικά συστήματα τροφοδοσίας θα πρέπει, επομένως, να αναθεωρηθούν σε όλο τον κόσμο”, τονίζει ο Patrick Graichen, Διευθυντής της Agora.

Σύμφωνα με την Agora Energiewende, που περιγράφει τον εαυτό της ως «μια ανεξάρτητη γερμανική δεξαμενή σκέψης αφοσιωμένη στην έρευνα σχετικά με το μέλλον του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας», η μελέτη του Fraunhofer «χρησιμοποιεί συντηρητικές παραδοχές σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένονται για την ηλιακή ενέργεια. Οι τεχνολογικές καινοτομίες θα μπορούσαν να κάνουν την ηλεκτρική ενέργεια ακόμη φθηνότερη, αλλά αυτές οι πιθανές εξελίξεις δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη ακόμα».
Η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη οικονομικά αποδοτική, σημειώνει η Agora. «Στην ηλιόλουστη έρημο του Ντουμπάι, μια μακροπρόθεσμη σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπογράφηκε πρόσφατα για 5 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ στη Γερμανία μεγάλες ηλιακές εγκαταστάσεις παρέχουν ισχύ για λιγότερο από 9 σεντ. Συγκριτικά, η ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα και νέες μονάδες φυσικού αερίου κοστίζει μεταξύ 5 και 10 σεντ ανά κιλοβατώρα και από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις περίπου 11 σεντς».

Σύμφωνα με τη μελέτη, «τα περισσότερα σενάρια υποτιμούν ριζικά το ρόλο της ηλιακής ενέργειας στα μελλοντικά ενεργειακά συστήματα. «Η μελέτη δείχνει ότι η ηλιακή ενέργεια έχει γίνει φθηνότερη πολύ πιο γρήγορα από ό, τι οι περισσότεροι ειδικοί είχαν προβλέψει και θα συνεχίσει να το κάνει», λέει ο Δρ Patrick Graichen, Διευθυντής της Agora Energiewende. Τα σχέδια για μελλοντικά συστήματα τροφοδοσίας θα πρέπει, επομένως, να αναθεωρηθούν σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι από αυτούς προβλέπουν μόνο ένα μικρό μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Λόγω του εξαιρετικά ευνοϊκού κόστους, η ηλιακή ενέργεια θα διαδραματίσει έναν εξέχοντα ρόλο, μαζί με την αιολική ενέργεια ως φθηνοί τρόποι που θα συμβάλλουν στην προστασία του κλίματος διεθνώς».

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι «το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την ηλιακή ενέργεια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από οικονομικά και ρυθμιστικά πλαίσα, λόγω της υψηλής έντασης κεφαλαίων των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Οι κακές διαδικασίες και τα υψηλού κινδύνου ασφάλιστρα που αντανακλώνται στα επιτόκια μπορεί να αυξήσουν το κόστος των ηλιακών εγκαταστάσεων έως και 50%. Αυτή η επίδραση είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπερτερεί ακόμα και από το πλεονέκτημα που προσφέρουν οι μεγαλύτερες ποσότητες της ηλιοφάνειας Σύμφωνα με τον Graichen: «Ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης και σταθερό νομικό πλαίσιο είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις για την φθηνή, καθαρή ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια. Εναπόκειται στους φορείς χάραξης πολιτικής να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αυτές τις συνθήκες».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ