Τα ορυκτά καύσιμα χάνουν το στοίχημα με τις ΑΠΕ!

Ο αγώνας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής. Η χωρητικότητα για τις ΑΠΕ αυξάνεται συνεχώς κάθε χρόνο, συγκριτικά με τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο σε συνδυασμό. Και για αυτό, δεν υπάρχει γυρισμός.

 
Η μετατόπιση συνέβη το 2013, όταν στον κόσμο προστέθηκαν 143 γιγαβάτ ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, σε σύγκριση με τα 141 γιγαβάτ από νέες μονάδες που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με μια ανάλυση που παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Bloomberg New Energy Finance στη Νέα Υόρκη. Η μετάβαση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και από το 2030 θα προστεθεί περισσότερες από τέσσερις φορές ενέργεια από ΑΠΕ.

«Τα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής τείνουν προς το καθαρότερο», τόνισε ο Michael Liebreich, ιδρυτής της BNEF, σε ομιλία του. «Παρά την αλλαγή των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα υπάρξει μια ουσιαστικήέκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι πιθανό να είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από αυτή του άνθρακα και του φυσικού αερίου».

Οι τιμές της αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνεχίζουν να κατρακυλούν και πλέον είναι στο ίδιο επίπεδο ή και φθηνότερες από την ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου σε πολλές περιοχές του κόσμου. Ο ήλιος, η σημαντικότερη νέα πηγή ενέργειας, κατέχει λιγότερο από το 1% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, αλλά θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη ενιαία πηγή ενέργειας του κόσμου μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι πλέον αν ο κόσμος θα μεταβεί σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, αλλά πόσο καιρό θα πάρει αυτό. Στο παρακάτω διάγραμμα, η BNEF προβλέπει ότι πρέπει να επενδύονται δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, προκειμένου να αποφύγουμε τις σοβαρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία αντιπροσωπεύεται από μια αύξηση της τάξης των 2 βαθμών Κελσίου.

Οι μπλε γραμμές αντιπροσωπεύουν τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται, οι κόκκινες γραμμές δείχνουν τι πραγματικά δαπανάται. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά πολύ από αυτήν που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος, σύμφωνα με τη BNEF.

Πηγή: www.bloomberg.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ