Μελέτη ΜIT: Σε πολύ καλά επίπεδα η ηλιακή τεχνολογία

Διαβάστηκε από 1074 αναγνώστες -

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του ήλιου είναι μια από τις ελάχιστες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί σε πολύ μεγάλη κλίμακα».

 
Στην έκθεση έκτασης 332 σελίδων που έχει τίτλο «The Future of Solar Energy» (Το μέλλον της ηλιακής ενέργειας), οι ερευνητές λένε ότι η σημερινή τεχνολογία φωτοβολταϊκών κρυσταλλικού πυριτίου (η επικρατούσα τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε ηλιακούς συλλέκτες) θα είναι σε θέση να παράγει ισχύ κλίμακας terawatt από το 2050. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, η μεγαλύτερη ενεργή ηλιακή εγκατάσταση στον κόσμο είναι η μονάδα Topaz στην Καλιφόρνια που έχει δυνατότητα ισχύος 550 μεγαβάτ. Ένα terawatt είναι 1.000.000 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του ήλιου είναι μια από τις ελάχιστες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί σε πολύ μεγάλη κλίμακα». Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε την καινοτομία. Για την ακρίβεια, η μελέτη αναφέρει ότι απαιτούνται βελτιώσεις σε όλους τους τύπους των ηλιακών τεχνολογιών, αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το χρήμα.

Οι συγγραφείς λένε ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας απαιτούνται για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο μέλλον, αλλά ο μόνος τρόπος για έχουμε περισσότερη και καλύτερη ηλιακή παραγωγή είναι να γίνουν πιο αποδοτικές και να βρεθούν καλύτερες επενδύσεις και κρατικές επιδοτήσεις. Επί του παρόντος, η ηλιακή ενέργεια λαμβάνει πολύ λιγότερες επιδοτήσεις από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά μια στροφή σε αυτές τις πολιτικές θα μπορούσε να μετατρέψει το ενεργειακό μείγμα των ΗΠΑ. 

Το άλλο σημαντικό εμπόδιο είναι η χρηματοδότηση των τεχνολογιών που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση της ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο, όπως οι έξυπνες δικτυακές υποδομές και η αποθήκευση ενεργειακών τεχνολογιών που θα μπορούσαν να παρέχουν καθαρή ενέργεια κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης και όταν ο ήλιος δεν λάμπει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ