Συναγερμός στην Ευρώπη για τη φύση!

Περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές µη κυβερνητικές οργανώσεις υψώνουν ασπίδα απέναντι στην πολιτική απορρύθµισης που επιδιώκει η επιτροπή Γιούνκερ, καλώντας τους πολίτες να συµµετάσχουν σε µια πανευρωπαϊκή δράση.

 
Μέσα από την κοινή διαδικτυακή πρωτοβουλία «Συναγερµός για τη φύση» (http://www.naturealert.eu/el), οι πολίτες της Ελλάδας και των υπολοίπων 27 κρατών µελών καλούνται να συµµετάσχουν στη δηµόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διαφυλάξουν τη νοµοθεσία που προστατεύει τη φύση στην Ευρώπη.

Η 12η Μαΐου σηµατοδοτεί λοιπόν την έναρξη µίας πολυετούς πανευρωπαϊκής εκστρατείας που στόχο έχει να αντιµετωπίσει οποιαδήποτε απειλή υποβάθµισης του πλαισίου προστασίας της φύσης και να πετύχει καλύτερη εφαρµογή και επιβολή της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας. Τη δράση οργανώνουν και προωθούν οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις BirdLife, Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, Φίλοι της Γης – Ευρώπη και WWF. Η ευρωπαϊκή νοµοθεσία για τη φύση, και συγκεκριµένα οι οδηγίες για τους οικοτόπους και τα άγρια πτηνά, αναγνωρίζονται παγκοσµίως για τη συµβολή τους στην προστασία της βιοποικιλότητας που απειλείται. Χάρη σε αυτή τη νοµοθεσία, η Ευρώπη έχει σήµερα το µεγαλύτερο δίκτυο προστατευόµενων περιοχών στον κόσµο, το δίκτυο Natura 2000, που καλύπτει περίπου το 20% της χερσαίας και το 4% της θαλάσσιας έκτασής της.

Με πολύ απλά λόγια, ως προς την Ελλάδα, αν δεν υπήρχε το δίκτυο Natura 2000, το οποίο προστατεύει περισσότερο από το 27% της ελληνικής επικράτειας, δεν θα προστατεύονταν κοµµάτια της φύσης που συναποτελούν την ταυτότητα της χώρας µας, όπως σπήλαια, ρεµατιές και παράκτιοι υγρότοποι, αλλά και µοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Στην πράξη η προστασία της, όπως και των παραλιών ωοτοκίας της, κατέστη δυνατή µόνο µέσα από την εφαρµογή της οδηγίας για τους οικοτόπους. Ας µην αγνοούµε µάλιστα ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι αποτελούν βασική πηγή χρηµατοδότησης της προστασίας της ελληνικής φύσης, προωθώντας την αποτελεσµατική προστασία ειδών και οικοτόπων αλλά και τη βιώσιµη τοπική ανάπτυξη των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει µία εις βάθος αξιολόγηση των δύο οδηγιών, ώστε να καθορίσει εάν είναι αποτελεσµατικές στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο κίνδυνος προκύπτει από το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή πραγµατοποιείται σε µία περίοδο ιδιαίτερα αρνητική για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως φανερώνει η ρητορική του προέδρου Γιούνκερ που επιδιώκει τη µείωση της «περιβαλλοντικής γραφειοκρατίας».

Η διαδικτυακή δράση των περιβαλλοντικών οργανώσεων επιτρέπει στους πολίτες να συµµετάσχουν στη δηµόσια διαβούλευση ως τις 24 Ιουλίου 2015 και αποτελεί τη µόνη ευκαιρία της κοινής γνώµης να εκφράσει την άποψή της σε αυτή την τεχνική αξιολόγηση.

Σύµφωνα µε τον ¶νγκελο Κασέρτα, ∆ιευθυντή της BirdLife Ευρώπης: «Έχουµε στη διάθεσή µας πλούσια επιστηµονική τεκµηρίωση, σύµφωνα µε την οποία αυτές οι οδηγίες δουλεύουν όταν εφαρµόζονται. Και πολλά παραδείγµατα ότι οι οδηγίες αυτές δεν αποτελούν εµπόδιο στη σωστή οικονοµική ανάπτυξη. ¶ρα η δική µου ερώτηση στον Πρόεδρο Γιούνκερ και στον Αντιπρόεδρο Τίµµερµανς είναι απλή: µε όλα όσα έχουµε να κάνουµε για την Ευρώπη, γιατί να αναιρέσουµε αυτές τις οδηγίες;»

Ο Τόνι Λόνγκ, ∆ιευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF δήλωσε: «Για περισσότερα από 30 χρόνια το WWF αγωνίζεται, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει µία ολοκληρωµένη θεσµική προστασία της φύσης, που να αποτελεί παγκόσµιο πρότυπο. ∆εν είµαστε διατεθειµένοι να σταθούµε στην άκρη και να αφήσουµε τη δική µας κληρονοµία να χαθεί. Κανείς δεν θα κερδίσει αν η Ευρώπη γυρίσει τον χρόνο πίσω στη νοµοθεσία για την προστασία της φύσης. Σίγουρα όχι το φυσικό περιβάλλον, αλλά ούτε και ο άνθρωπος, ο οποίος εξαρτάται από αυτό. Σήµερα ξεκινά µία δηµόσια έκκληση να κρατήσουµε τη φύση ζωντανή.» µας και τις επόµενες γενεές.»

Πηγή: www.ecocity.gr 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ