SolarRoad: Παράγει περισσότερη ενέργεια από ό, τι αναμενόταν

Η ενεργειακή απόδοση του SolarRoad, του πρώτου δρόμου στον κόσμο που παράγει ηλιακή ενέργεια, είναι πέρα από κάθε προσδοκία. «Δεν περιμέναμε τέτοια υψηλή απόδοση και τόσο γρήγορα», λέει ο Sten de Wit, εκπρόσωπος του SolaRoad.

 
«Το SolarRoad εγκαινιάστηκε πριν από ένα εξάμηνο και ήδη έχει παραγάγει πάνω από 3.000 kWh. Το ποσό αυτό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια ενός νοικοκυριού για ένα άτομο για ένα χρόνο, ή να φορτίσει ένα ηλεκτρικό σκούτερ για να οδηγήσει 2,5 φορές όλο τον κόσμο. Αν το μεταφράσουμε και σε μια ετήσια απόδοση, αναμένουμε περισσότερες από τις 70 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος, το οποίο είχαμε προβλέψει ως ανώτατο όριο στο εργαστήριο στάδιο. Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν αρκετά επιτυχημένο».

Βελτιώσεις και αποδοχή
Το SolarRoad βρίσκεται σε πιλοτική φάση για μια περίοδο τριών χρόνων, όπου θα πραγματοποιούνται διάφορες μετρήσεις και έλεγχοι ως συμβολή στην περαιτέρω ανάπτυξη. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 και στις αρχές της άνοιξης του 2015 ένα μικρό τμήμα της επικάλυψης του ποδηλατοδρόμου SolarRoad έπαθε ζημιά. Η έρευνα έδειξε ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν τοπική αποφλοίωση λόγω συρρίκνωσης στην επικάλυψη. Οι επισκευές έχουν γίνει και η ανάπτυξη ενός βελτιωμένου επικαλυπτικού στρώματοε είναι τώρα σε προχωρημένο στάδιο. Από τα εγκαίνια του ποδηλατόδρομου, πάνω από 150.000 ποδηλάτες διέσχισαν το SolarRoad. Πρόκειται για μια ειδική διαδρομή και ως εκ τούτου, ο στόχος της αποδοχής έχει ήδη επιτευχθεί.

Η συνέχεια
Από την επίσημη έναρξη του ποδηλατόδρομου από τον υπουργό Kamp το Νοέμβριο του 2014, το SolarRoad έχει προσελκύσει σημαντική εθνική και διεθνή προσοχή και ενδιαφέρον. Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις σχετικά με τα μετέπειτα πιλοτικά σχέδια διεξάγονται και με άλλες επαρχίες της Ολλανδίας. Η επαρχία North Holland, μάλιστα, έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία περιλαμβάνει και το SolarRoad.

Ο πρώτος δρόμος στον κόσμο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια
Το SolarRoad είναι ένα ζωντανό εργαστήριο περίπου 70 μέτρων και αποτελείται από ένα μονοπάτι ποδηλασίας από σκυρόδεμα τμημάτων 2.5 έως 3.5 μέτρα. Στη μία λωρίδα, τα ηλιακά κύτταρα τοποθετούνται κάτω από ένα γυάλινο στρώμα πάχους περίπου 1 cm, που καλύπτεται από μια διαφανή και αντιολισθητική επίστρωση. Στην άλλη λωρίδα δεν υπάρχουν ενσωματωμένα ηλιακά κύτταρα, καθώς χρησιμοποιείται ως λωρίδας αναφοράς και δοκιμής διάφορων επιστρώσεων. Η ηλεκτρική ενέργεια από το δρόμο τροφοδοτεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, στον φωτισμό των δρόμων, τα συστήματα κυκλοφορίας, τα νοικοκυριά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό το πρώτο κομμάτι του SolarRoad βρίσκεται στο Krommenie, κατά μήκος της επαρχιακής οδού N203 και είναι μια μοναδική καινοτομία και ένα πολύ καλό παράδειγμα μιας επιτυχημένης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ