Νέα στρατηγική για ψύξη-θέρμανση στην Ευρώπη

Διαβάστηκε από 1142 αναγνώστες -

Στο 15ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αντλιών Θερμότητας, ήταν προφανές ότι η ΕΕ έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για την προστασία του κλίματος χωρίς μια ανάκαμψη στον τομέα της θέρμανσης.

 
Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αντλιών Θερμότητας (EHPA) δεν είχε ποτέ τόσους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ετήσιο φόρουμ Αντλιών Θερμότητας, όσους φέτος. Οι Βρυξέλλες φαίνεται να αλλάζουν τρόπο σκέψης. Μέχρι το τέλος του έτους, η Επιτροπή σκοπεύει να αναπτύξει μια νέα στρατηγική για τη θέρμανση και την ψύξη στην Ευρώπη και αναζητεί την ενεργή συμμετοχή από βιομηχανικές και εμπορικές ενώσεις.

Ο Paul Hodson, προϊστάμενος της Ένωσης για την Ενεργειακή Απόδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε ότι οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες δεν είχαν σκεφτεί πολλά σχετικά με τη θέρμανση και την ψύξη, μέχρι τώρα που προέκυψαν θέματα ενέργειας. Ωστόσο, αυτό πλέον αλλάζει. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι το γεγονός ότι ο κτιριακός τομέας στην Ευρώπη έχει πράγματι τη δυνατότητα να μειώσει την κατανάλωση της πρωτογενούς ενέργειας στο μηδέν. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι εφικτό στους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών, αφού η γραμμή βάσης των εκπομπών CO2 θα παραμείνει σε αυτούς τους τομείς.

Ένας λόγος για τον οποίο ο κτιριακός τομέας είναι πλέον πιο ελπιδοφόρος είναι εξαιτίας των συστημάτων αποθήκευσης θερμότητας. Κανείς δεν τα αναφέρει συχνά, διότι, σύμφωνα με τα λόγια του Hodson, η «αποθήκευση θερμότητας δεν είναι πολύ διάσημη, είναι όμως πολύ φθηνή».

Ανεξάρτητα από την Στρατηγική Ψύξης και Θέρμανσης, έχουν ήδη γίνει κάποια βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η οδηγία nZEB (Κτίρια σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης), για παράδειγμα, υπαγορεύει ότι κάθε νέο κτίριο στην Ευρώπη πρέπει να είναι ουσιαστικά ενεργειακά αυτάρκες από το 2020 και μετά. Ωστόσο, εναπόκειται μεμονωμένα στα κράτη να καθορίσουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί αυτό, όπως και τον ακριβή ορισμό του τι είναι ένα "σχεδόν" ενεργειακά αυτάρκες κτίριο. Μέχρι σήμερα, μόνο οκτώ χώρες στην Ευρώπη έχουν αναπτύξει έναν ορισμό.

Διαβάστε περισσότερα για όσα ειπώθηκαν στο ευρωπαϊκό φόρουμ, εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ