«Εξαιρετικά Κτίρια στη Χώρα των Ιδεών 2015»

Επιτροπή ειδικών απονέμει τιμητική διάκριση στους εγκαταστάσεις του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών του ομίλου Hager στο Blieskastel της Γερμανίας.

 
Το να μπορείς να σχεδιάσεις ένα έξυπνο κτίριο που κλέβει τις εντυπώσεις, είναι κάτι σημαντικό. Ακόμα σημαντικότερη όμως είναι, η αναγνώριση του έργου σου, ιδιαίτερα όταν αυτή έρχεται ως η ύψιστη διάκριση από τους ειδικούς του είδους. Αυτό ακριβώς κατόρθωσε το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών του ομίλου Hager στο Blieskastel της Γερμανίας. Το νέο αυτό κτίριο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2013, συγκαταλέγεται στη λίστα με τα 100 «Εξαιρετικά Κτίρια» για το 2015, όπως ψηφίστηκαν από την επιτροπή που συμμετείχε στην εθνική πρωτοβουλία «Γερμανία – Χώρα των Ιδεών». Το πιστοποιητικό, το οποίο φέρει την υπογραφή του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας, θα απονεμηθεί στον όμιλο Hager στις 12 Οκτωβρίου.

Ένα κτίριο που μαθαίνει αυτόματα όλο και περισσότερα για τον εαυτό του
Το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών στο Blieskastel ξεχωρίζει αναμφίβολα ανάμεσα σε όλες τις συμμετοχές. Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του κτιρίου προέκυψε από την πρώτη «Ημέρα Καινοτομίας» του ομίλου Hager, ενός διαγωνισμού ιδεών που ξεκίνησε στα κεντρικά του ομίλου στην Γερμανία και στη Γαλλία, αλλά που σύντομα επεκτάθηκε σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.

Το κτίριο γραφείων καλύπτει μια έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων και έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σαν μια μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας, η οποία καλύπτει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ενεργειακών του αναγκών καθΆ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην στέγη, ηλιακά πάνελ παράγουν ηλεκτρισμό, ενώ στο υπόγειο, ένα υψηλής απόδοσης σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας μετατρέπει το αέριο σε θέρμανση και ηλεκτρισμό. Η ενέργεια που παράγεται, είτε αποθηκεύεται σε ένα δοχείο αδράνειας 100 kWh, είτε χρησιμοποιείται άμεσα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Ωστόσο, η καρδιά και η ψυχή του κτιρίου βρίσκονται σε ένα πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης ενέργειας, το οποίο συντονίζει τρεις πηγές ενέργειας: τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας και το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα καταγράφει την πρόγνωση του καιρού και την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου. Τα 5.000 σημεία συλλογής δεδομένων που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το κτίριο, καταγράφουν την κατανάλωση ενέργειας του κάθε χρήστη σε πραγματικό χρόνο και ενσωματώνουν αυτή την πληροφορία στο σύστημα διαχείρισης ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, το κτίριο «μαθαίνει» καλύτερα τις ανάγκες του και μέσω της πρόβλεψης, αναπτύσσει στρατηγικές που διασφαλίζουν την έξυπνη αποθήκευση αλλά και την πλέον αποτελεσματική χρήση της ενέργειας.

Κορυφαία επιτροπή ειδικών επιλέγει το Blieskastel
Με τέτοια χαρακτηριστικά, το κτίριο κατέκτησε την επιτροπή του διαγωνισμού «Χώρα των Ιδεών» η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς. Μέλη αυτής της επιτροπής είναι η ειδικός σε θέματα ενέργειας καθηγήτρια Claudia Kemfert, ο Διευθυντής του Γερμανικού Συμβουλίου για τον σχεδιασμό, Andrej Kupetz, και ο καθηγητής Hans-Jörg Bullinger μέλος του Γερμανικού Οργανισμού Fraunhofer. Προεδρεύοντες της επιτροπής είναι ο καθηγητής Martin Roth, Διευθυντής του Μουσείου Albert and Victoria στο Λονδίνο, και ο καθηγητής Martin Hüther, Διευθυντής Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας στην Κολονία.

Η «Γερμανία – Χώρα των ιδεών» είναι μια εθνική πρωτοβουλία η οποία φέρνει σε επαφή την πολιτική και την επιχειρηματική ζωή. Ιδρύθηκε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και την Ομοσπονδία Βιομηχανιών της Γερμανίας το 2005 με σκοπό να κάνει την Γερμανία αναγνωρίσιμη μέσω της καινοτομίας και τη δημιουργικής της παρουσίας - εντός και εκτός συνόρων. Αυτή η πρωτοβουλία αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για μια πληθώρα έργων τα οποία ως στόχο έχουν να αναδείξουν την εφευρετικότητα της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην πραγματικότητα ο τίτλος του διαγωνισμού αποδίδεται στον πρώην Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Horst Kohler. Κατά τον εναρκτήριο λόγο του στις 23 Μαΐου 2004 δήλωσε: «Γερμανία – ένα τόπος γεμάτος ιδέες. Για μένα, αυτό σημαίνει περιέργεια και πειραματισμός. Να έχεις θάρρος, δημιουργικότητα και επιθυμία για καθετί νέο, χωρίς όμως να αποκλείεις το παλιό, σε όλους τους τομείς της ζωής». Αυτό ακριβώς το πνεύμα της ανακάλυψης αντικατοπτρίζεται σε αυτό το τόσο ξεχωριστό κτίριο.

www.hager.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ