Γερμανία: Το 78% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ

Διαβάστηκε από 1876 αναγνώστες -

Το Σάββατο 25 Ιουλίου η Γερμανία πραγματοποίησε ένα νέο εθνικό ρεκόρ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την κάλυψη του 78% της ημερήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 74% το Μάιο του 2014.

 
Σύμφωνα με μια ανάλυση από τον Γερμανό εμπειρογνώμονα ενέργειας Craig Morris στο blog Energiewende, μια θυελλώδης ημέρα σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη σε συνδυασμό με τις ηλιόλουστες συνθήκες στη νότια Γερμανία οδήγησαν στο νέο ρεκόρ, τα ακριβή στοιχεία των οποίων εξακολουθούν να είναι προκαταρτικά. Ο Morris γράφει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ανεμογεννητριών στη Γερμανία έχουν εγκατασταθεί στο βόρειο τμήμα και οι περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες στο νότο.

Αν τα στοιχεία αποδειχθούν αληθινά, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα έχουν παραγάγει 40.65 γιγαβάτ (GW) της ενέργειας στις 25 Ιουλίου. Όταν αυτό συνδυάζεται με άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των 4,85 GW από βιομάζα και 2,4 GW από την υδροηλεκτρική ενέργεια, το σύνολο φτάνει το 47,9 GW των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - που συμβαίνουν σε μια εποχή που η μεγαλύτερη ζήτηση ισχύος ήταν 61,1 GW το απόγευμα του Σαββάτου. Για να ενισχύσει την ανάλυσή του, ο Morris σημειώνει στοιχεία από το Agora Energiewende, μια γερμανική εταιρεία ενεργειακής πολιτικής, που θεωρεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 79% της εγχώριας κατανάλωσης εκείνη την ημέρα.

Οι ανανεώσιμες πηγές αντιπροσώπευαν το 27,8% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το 2014, από 6,2% το 2000. Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα άλλο καιρικό φαινόμενο - ο σχετικά ήπιος χειμώνας - οδήγησε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Γερμανίας κατά 4,3% για πρώτη φορά μέσα σε τρία έτη. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου είναι τώρα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1990, σύμφωνα με τους αναλυτές στο Agora Energiewende

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ