Σουηδία: Πλήρως ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα το 2050

Διαβάστηκε από 1065 αναγνώστες -

Η Σουηδία στοχεύει να γίνει μία από τις πρώτες χώρες του κόσμου που θα είναι απαλλαγμένη από τα ορυκτά καύσιμα και ότι θα επενδύσει 4,5 δις κορώνες (546 εκατ. δολάρια) σε μέτρα προστασίας του κλίματος επόμενο έτος, ως ένα βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

 
Η κυβέρνηση θα αυξήσει την υποστήριξη στην αποθήκευση ηλιακής και αιολική ενέργειας, στα έξυπνα δίκτυα και τις «πράσινες» μεταφορές. Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά θα αυξηθούν σχεδόν κατά οκτώ φορές και θα ανέρχονται σε 390 εκατομμύρια κορώνες ετησίως μεταξύ των ετών 2017 και 2019, με το σχέδιο να στοχεύει στα 1,4 δισεκατομμύρια κορώνες συνολικά, δήλωσε πρόσφατα η κυβέρνηση από τη Στοκχόλμη.

Η Σουηδία πήρε περίπου τα δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρές και χαμηλών εκπομπών άνθρακα πηγές τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Σχεδιάζει, επιπλέον, να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές της μέχρι το 2020. Προς το παρόν, βέβαια, δεν είχε οριστεί μια ημερομηνία-στόχος για τη χώρα ώστε να είναι απολύτως ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα, η Στοκχόλμη όμως μπορεί και να το πετύχει μέχρι το 2050.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Aasa Romson δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως είναι απαραίτητες περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών κατά 40% μέχρι το 2020. Η Σουηδία θα δαπανήσει επίσης 50 εκατομμύρια κορώνες ετησίως για την έρευνα αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, 10 εκατομμύρια κορώνες για τα έξυπνα δίκτυα και 1 δισεκατομμύριο κορώνες για την ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών ώστε να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επενδύσει σε τεχνολογίες «πράσινων» μεταφορών όπως τα ηλεκτρικά λεωφορεία.

Η σκανδιναβική χώρα θα αυξήσει επίσης τη χρηματοδότηση των μελετών σχετικών με το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά 500 εκατομμύρια κορώνες. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα στείλει ένα «σημαντικό μήνυμα» πριν από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι τον Δεκέμβριο. Έχει πει και στο παρελθόν ότι η βιώσιμη αναπτυξιακή βοήθεια είναι θεμελιώδους σημασίας για τη Σουηδία και την αξιοπιστία της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα.

Πηγή: Bloomberg

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ