«Κι αν η κλιματική αλλαγή είναι παραμύθι και φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο χωρίς λόγο;»

Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι

Σε λίγες μέρες πραγματοποιείται στο Παρίσι η 21η Διάσκεψη για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών, το COP 21. Η ετήσια παγκόσμια συγκέντρωση των εκπροσώπων όλων των μερών που έχουν λόγο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα.

 
Όλοι όσοι δεν έχουν το κεφάλι τους χωμένο στην άμμο είτε γιατί έχουν συμφέροντα είτε γιατί έχουν ιδεοληψίες, προσδοκούν η συνάντηση αυτή να φέρει ότι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες: την αρχή της τελικής λύσης.
Γιατί γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν καθόλου χρονικά περιθώρια για άλλες συζητήσεις, για άλλες διαβουλεύσεις, για άλλες υπαναχωρήσεις. 

Η ανθρωπότητα πρέπει να χαράξει τα βήματα αποκατάστασης του κλίματος και να τα ακολουθήσει από τη 12η Δεκεμβρίου. Ούτε μια μέρα αργότερα.
Και η επόμενη συνάντηση το COP22, όπου κι αν γίνει, να είναι απλά διαδικαστική, να μην έχει να επιλύσει μεγάλα διλήμματα, να μην έχει να πάρει μεγάλες αποφάσεις, παρά μόνο να πάρει διορθωτικές/βελτιωτικές αποφάσεις για την ήδη αποφασισμένη και χαραγμένη πορεία.

Η ανθρωπότητα δεν βρίσκεται στο «παρά πέντε» αλλά στο «και δέκα». Ίσως και πιο πέρα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο έξω θα πέσουμε στο στόχο συγκράτησης της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2οC. Χάθηκε ήδη πολύτιμος χρόνος και δεν πρέπει να χαθεί άλλος. Ως τώρα επικράτησαν τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και κατάφεραν να αναστείλουν τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων. Αυτό πρέπει να τελειώσει στο Παρίσι. 

Τα πράγματα με το κλίμα είναι πολύ άσχημα και θα γίνουν ακόμη χειρότερα κι αυτή η πραγματικότητα δείχνει να έχει γίνει κοινή γνώση σε πολλά κέντρα λήψης αποφάσεων και να τα έχει ενεργοποιήσει. Γνωρίζουν και γνωρίζουμε πια, ότι ακόμη κι αν αντιδράσουμε τώρα, αμέσως μετά το Παρίσι, τα κλιματικά δεδομένα θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν για ένα διάστημα. Πολλοί επιστήμονες και αναλυτές θεωρούν σχεδόν σίγουρο πως δεν θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2οC. Δε μας μένει τίποτε περισσότερο παρά να προσπαθήσουμε τουλάχιστον η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το όριο.

Τα επιστημονικά ευρήματα που μας έρχονται από τα πλέον αξιόπιστα παγκόσμια επιστημονικά κέντρα είναι συγκλονιστικά και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Και δυστυχώς επιβεβαιώνονται καθημερινά από ακραία καιρικά συμβάντα που σπέρνουν καταστροφή και δυστυχία σε απλούς ανθρώπους που δεν έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν την λήψη αποφάσεων που αφορούν την ίδια τους τη ζωή. Και δυστυχώς οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι τόσο δυσοίωνες, που θυμίζουν περισσότερο επιστημονική ταινία καταστροφής. Αυτή, όμως είναι η πραγματικότητα στην οποία οδηγήσαμε μόνοι μας την ανθρωπότητα.

Τουλάχιστον ας αρχίσουμε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 την αντίστροφη μέτρηση αποκατάστασης των συνθηκών εκείνων που, σε βάθος δεκαετιών, θα επαναφέρουν το κλίμα στην κατάσταση που βρισκόταν, πριν αρχίσουμε να προσθέτουμε εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Πρέπει, επιτέλους, να απομονωθούν οι εκπρόσωποι των συμφερόντων των ορυκτών καυσίμων που απέμειναν να αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή και την αδήριτη ανάγκη αντίδρασης με την άμεση και εκτεταμένη εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Πρέπει να περιοριστεί η δυνατότητα επιρροής της αυτοκρατορίας των ορυκτών καυσίμων και του πανίσχυρου λόμπυ της στα ΜΜΕ και στους πολιτικούς.
Και πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στα πληρωμένα παπαγαλάκια (ή μάλλον….. δεινοσαυράκια) που παίζοντας το παιχνίδι των αφεντικών τους και κρυμμένα πίσω από την ανωνυμία που τους παρέχει η ηλεκτρονική εποχή μας, βρίζουν συκοφαντούν και σπιλώνουν κάθε προσπάθεια άρσης του κλιματικού αδιεξόδου.

Είναι πλέον αποδεκτό από κάθε καλόπιστο και νοήμονα άνθρωπο ότι η άμεση και δραστική αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου και του τρόπου ανάπτυξης της κοινωνίας, με στόχο την επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα το γρηγορότερο δυνατόν και όχι αργότερα από το 2050 επιβάλλεται για επιστημονικούς λόγους, είναι εφικτή τεχνικά/τεχνολογικά και πλέον είναι επιθυμητό οικονομικά.

Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς;
Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο!

Στο Παρίσι η ανθρωπότητα καλείται να χορέψει (ίσως) το τελευταίο της ταγκό.
Εγκαταλείποντας εκτός πίστας τα γνωστά βραχυπρόθεσμα συμφέροντα, ας χορέψει με λατινικό πάθος, αποφασισμένη να πετύχει την προσδοκώμενη συμφωνία, την τελική λύση.
Αλλιώς το τελευταίο ταγκό μπορεί να καταλήξει σε χορό του Ζαλόγγου. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ