Μονάδες βιοαερίου και στις 5 ηπείρους από την Weltec

Στους επόμενους 14 μήνες, η γερμανική εταιρεία κατασκευής μονάδας βιοαερίου WELTEC και ο εταίρος του εν λόγω έργου Aquatec Maxcon θα δημιουργήσουν μια μονάδα παραγωγής βιοαερίου σε ένα προάστιο της Μελβούρνης.

 
Στις 19 Οκτώβρη του 2015, τη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε ένα από τα πιο καινοτόμα έργα βιοαερίου της Αυστραλίας. Η μονάδα 1 MW για την αναερόβια χώνευση των οργανικών αποβλήτων θα είναι μία από τις πρώτες του είδους του Down Under.

Ο πελάτης Yarra Valley Water είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αυστραλίας που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Μέσα από την παραγωγή βιοαερίου, η Yarra Valley Water θα γίνει ενεργειακά αυτάρκης στην τοποθεσία που βρίσκεται το εργοστάσιο στην Aurora: «Ο σκοπός της κατασκευής της εγκατάστασης Waste to Energy είναι να παρέχει μια περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση για τα εμπορικά οργανικά αποβλήτα, την παραγωγή αρκετής ανανεώσιμης ενέργειας για να λειτουργήσουν οι υπάρχουσες μονάδες λυμάτων και εγκαταστάσεις επεξεργασίας ανακυκλωμένου νερού, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις της Yarra Valley Water», λέει ο Pat McCafferty, Διευθύνων Σύμβουλος της Yarra Valley Water. Οι δύο ΜΑΝ κινητήρες 530 κιλοβάτ παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ώστε ένα αχρησιμοποίητο πλεόνασμα να τροφοδοτείται στο δημόσιο δίκτυο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά αποτελέσματα αυτού του έργου αναερόβιας χώνευσης, άλλοι επενδυτές είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Επί του παρόντος, ο πληθυσμός και οι πολιτικοί συζητούν ποιο είναι το σωστό ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος. Η συζήτηση περιλαμβάνει επίσης το θέμα της προστασίας της φύσης. Ο κόσμος είναι ευαίσθητος σε αυτό το θέμα, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Αυστραλίας ως ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ουρανίου στον κόσμο και ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών άνθρακα ανά κάτοικο παγκοσμίως, που προκύπτουν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως με βάση τον άνθρακα.
Στην πραγματικότητα, η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει: Μέχρι το 2020, η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να φθάσει το 33 TWh. Οι λίγες μονάδες παραγωγής βιοαερίου που λειτουργούν επί του παρόντος στην Αυστραλία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κυρίως λυματολάσπη και λύματα από διάφορες βιομηχανίες. Η ανάπτυξη του τομέα του βιοαερίου θα μπορούσε να ενισχυθεί ιδίως με την πιο συνεπή χρήση των οργανικών αποβλήτων, όπως θα γίνει στο εργοστάσιο WELTEC στο Aurora. Εν τω μεταξύ, τα οργανικά υπολείμματα θεωρούνται ως πρώτες ύλες και πολύτιμες πηγές ενέργειας.

Οι δύο χωνευτές από ανοξείδωτο χάλυβα στην Aurora, καθένας από τους οποίους έχει χωρητικότητα 3,573m³, θα πρέπει να τρέφονται με 100 τόνους οργανικών αποβλήτων την ημέρα. Περισσότερο από το μισό του ποσού αυτού θα προέλθει από καφετέριες και εστιατόρια. Το υπόλοιπο θα αποτελείται από λίπη και έλαια, γαλακτοκομικά, ζυθοποιία και τα περισσεύματα αποβλήτων και φλοιών φρούτων και λαχανικών που θα αντληθούν από το παρακείμενο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων. Μετά τη διαδικασία της πέψης, το υπόστρωμα θα πρέπει πρώτα να καθαριστεί και, στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε μια δεξαμενή από ανοξείδωτο χάλυβα της 4,531m³.

Θα δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία εισαγωγής για να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία της μονάδας βιοαερίου. Στην περιοχή της παράδοσης, τα αποθέματα ζωοτροφών θα πρέπει πρώτα να φορτώνονται σε δύο χοάνες 35m³. Μέρος των υποστρωμάτων, όπως φλούδες από πεπόνι, θα πρέπει πρώτα να τεμαχίζονται, στη συνέχεια ψιλοκόβονται με άλλες πρώτες ύλες και να αναμιγνύονται με το ρευστό επανακυκλοφορίας στο σύστημα MULTIMIX. Μετά από αυτή την προκαταρκτική επεξεργασία, το μείγμα θα αντληθεί στη μεγαλύτερη από τις πέντε δεξαμενές προ-αποθήκευσης από ανοξείδωτο χάλυβα, με συνολικό όγκο σχεδόν 700m³.

Εκτός από την φόρτωση των συστημάτων εισόδου, η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Το μέγεθος των δεξαμενών προ-αποθήκευσης σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε καμία φόρτωση και άρα καθόλου εργατικό δυναμικό να μην απαιτείται το Σαββατοκύριακο και κατά τη νύχτα. Το Lomos PLC της WELTEC θα βεβαιώνει ότι το υπόστρωμα αντλείται αυτόματα από τις δεξαμενές προ-αποθήκευσης για τους χωνευτές, εξασφαλίζοντας έτσι συνεχή πέψη το Σαββατοκύριακο.

«Η γνώση και η εμπειρία μας στην εξωτερίκευση της τεχνολογίας ενός τέτοιου έργου ήταν ένας βασικός παράγοντας για την επιλογή μας ως η πρώτη Γερμανική κατασκευάστρια εταιρία μονάδα παραγωγής βιοαερίου για την Αυστραλία. Είμαστε περήφανοι να εκπροσωπούμαστε στις πέντε ηπείρους με περίπου 300 μονάδες παραγωγής βιοαερίου», συνοψίζει ο Jens Albartus, Διευθυντής του WELTEC BioPower. Ο σωστός προγραμματισμός που προηγήθηκε του έργου αντανακλάται στη φάση της προετοιμασίας των δύο ετών πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων. Ο Jens Albartus είναι σίγουρος ότι άξιζε τον κόπο: «Η αποτελεσματική λειτουργία θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μια καλή φήμη για τις μονάδες αναερόβιας χώνεψης αποβλήτων στην πέμπτη ήπειρο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ