Στα 59GW η παγκόσμια ζήτηση ηλιακών φωτοβολταϊκών για το 2015

Η παγκόσμια ζήτηση ηλιακών φωτοβολταϊκών θα φθάσει τα 59 GW το 2015 λόγω της αύξησης των ποσοστών ανάπτυξης της Ασίας και των ΗΠΑ, συμπεραίνει η εταιρεία πληροφοριών και αναλύσεων IHS.

 
Νωρίτερα μέσα στο 2015, η IHS δημοσίευσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ηλιακή ζήτηση για το τρέχον έτος, προβλέποντας ότι η τα παγκόσμια ηλιακά φωτοβολταϊκά θα αυξηθούν κατά 30% σε σχέση με το 2014, φθάνοντας τα 57 GW. Μιλώντας στο SNEC 9th (2015) International Photovoltaic Power Generation Conference & Exhibition στη Σαγκάη, τον Απρίλιο, οι αναλυτές της IHS ανέδειξαν την Κίνα ως την κύρια κινητήρια δύναμη αυτής της ανάπτυξης. Ο Ash Sharma, ανώτερος διευθυντής της έρευνας για την IHS, δήλωσε ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Κίνα θα είναι θα τερματίσει πρώτη στην αγορά και θα είναι η βασική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ζήτησης το 2015».

«Η Κίνα όχι μόνο θα είναι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά παρουσιάζει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης του κλάδου», σημείωσε ο Sharma. «Αν η χώρα καταφέρει να εγκαταστήσει πάνω από 17 GW το 2015, πράγμα που είναι πιθανό, θα δημιουργήσει πολύ υγιείς συνθήκες λειτουργίας για τις ηλιακές εταιρείες και την επάνοδο σε υγιή περιθώρια κέρδους». Φτάνουμε στον Οκτώβριο, και IHS πρέπει να αναθεωρήσει και πάλι τις εκτιμήσεις της για το 2015 και το 2016, λόγω της αύξησης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Το 2016, μάλιστα, η ζήτηση προβλέπεται να ανέλθει σε 65 GW, αναθεώρηση για περισσότερα από 2 GW από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της IHS για το έτος.

Δύο κύριοι λόγοι αποτελούν τη βάση της ανάγκης για την αναθεώρηση των εκτιμήσεων, σύμφωνα με την IHS:
«Ο πρώτος είναι η επιτάχυνση των έργων στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από την λήξη της πίστωσης φόρου για ηλιακές επενδύσεις (ITC) και, ο δεύτερος είναι η ταχύτερη ανάπτυξη στην Κίνα, που οδηγείται από την πιθανή ανάπτυξη στους μακροπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης».
Τα στοιχεία του 2016 και 2015 αναμένεται να πέσουν κατά ένα λογικό 12%, ενώ η συνολική ηλιακή φωτοβολταϊκή ζήτηση θα ξεπεράσει τα 300 GW, πριν από το πιθανότατα ανιαρό 2017 που θα έρθει ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον εν μέρει, της πιθανής λήξης της παραγωγής των ΗΠΑ και φορολογικές επιβαρύνσεις στις επενδύσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ