Ένα «κάθετο δάσος» σχεδιάζεται στην Ελβετία

Διαβάστηκε από 1022 αναγνώστες -

Μετά από έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο Stefano Boeri από την Ιταλία πήρε το πράσινο φως για να σχεδιάσει ένα «κάθετο δάσος» στη Λωζάννη της Ελβετίας.

 
Ο πύργος αυτός θα κυριαρχείται από πράσινο και θα διαθέτει βιώσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ενέργειας και της συλλογής ομβρίων υδάτων.

Αν το «Tour des Cedres (στα ελληνικά, Πύργος από κέδρους) μοιάζει οικείο, είναι επειδή διαθέτει μια πολύ παρόμοια σχεδιαστική γλώσσα με το προηγούμενο βραβευμένο πόνημα του Boeri, το Bosco Verticale στο Μιλάνο. Από τον αρχιτέκτονα περιγράφεται ως ένα κάθετο δάσος με ύψος 117 m, το οποίο προσφέρει πάνω από 3.000 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, συμπεριλαμβανομένων 100 κέδρων, 6.000 θάμνων και 18.000 φυτών - μερικά τουλάχιστον από τα οποία θα προέρχονται από την γύρω περιοχή.

Το έργο πολλαπλών χρήσεων θα περιλαμβάνει 36 ορόφους με πολυτελή διαμερίσματα, χώρους γραφείων, καθώς και 5.000 τετραγωνικά μέτρα για ένα εμπορικό κέντρο. Ο τελευταίος όροφος θα δοθεί για ένα εστιατόριο με πανοραμική θέα.

Το «Tour des Cedres» θα διαθέτει κάποιες μορφές βιώσιμης τεχνολογίας, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, οι οποίες θα μειώσουν αναμφίβολα το ποσό της ενέργειας από το δίκτυο που χρειάζεται το κτίριο για να λειτουργήσει.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Lloyd Alter του TreeHugger, με τον σημαντικό όγκο του οπλισμένου σκυροδέματος που απαιτείται για να στεγάσει με ασφάλεια τον πράσινο όγκο και σε τέτοιο ύψος, είναι συζητήσιμο το κατά πόσον το κτίριο μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί βιώσιμο με κάθε δυνατή έννοια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ