Γερμανία: Από ΑΠΕ το 33% της ηλεκτρικής ενέργειας

Στην πραγματικότητα, στις 25 Ιουλίου του 2015, το 78% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

 
Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που αποδεικνύουν ότι οι σκεπτικιστές σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάνουν λάθος, καθώς το γενικό συμπέρασμα από τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς παραμένει ότι μεγάλες χώρες με αναπτυγμένες οικονομίες επικεντρωμένες στην ενέργεια μπορούν να λαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται από ανανεώσιμες πηγές.

Στις περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες και τις ημέρες με δυνατούς ανέμους, η Γερμανία παίρνει περισσότερο από το μισό της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, πολλές φορές δημιουργώντας αρνητικό στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί υπάρχει τόση πολλή δωρεάν ενέργεια διαθέσιμη. Στην πραγματικότητα, στις 25 Ιουλίου του 2015, το 78% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

Πέρυσι, η Γερμανία παρήγαγε 161 δις kWh από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή περίπου το 27% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Φέτος, χάρη στην ταχεία αύξηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παράγει 193 δισεκατομμύρια kWh ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή περίπου το 33% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει αύξηση περίπου 22% μέσα σε μόλις ένα χρόνο!

Αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Γερμανία δεν και η πιο ηλιόλουστη ή με δυνατούς ανέμους χώρα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η πολιτική βούληση για την πραγματοποίηση της αλλαγής, αλλά και η υποστήριξη από τον λαό. Το κόστος για τη μετάβαση στις υποδομές καθαρών πηγών ενέργειας είναι μεγάλο, όπως είναι τεράστιο και το –έμμεσο ή κρυφό- κόστος στο συνολικό status quo της χώρας. Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει λάβει μεγάλες επιδοτήσεις για πολλές δεκαετίες και η περιβαλλοντική ζημιά που προκαλούν δεν είναι πάντα ορατή στο λογαριασμό των νοικοκυριών, είναι όμως πραγματική και η ανθρωπότητα θα πληρώσει τον λογαριασμό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ