Το 2050 όλος ο κόσμος θα τροφοδοτείται από ΑΠΕ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του MIT, η τρέχουσα ηλιακή τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει την κάλυψη όλων μας των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές.

 
Μια νέα μελέτη από το Πρόγραμμα Ατμόσφαιρας/Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, διαπίστωσε ότι όλος ο κόσμος θα μπορούσε να τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050 και, μάλιστα, υπογραμμίζει το σωστό συνδυασμό των πόρων για κάθε χώρα.

Η ομάδα ανέλυσε οδικούς χάρτες ενέργειας για 139 χώρες, υπολογίζοντας πόση ενέργεια θα πρέπει να παράγει ο κάθε ένας για να καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, μεταφορές, θέρμανση και ψύξη, τις αντίστοιχες απαιτήσεις στη βιομηχανία και τη γεωργία, και διαπίστωσε ότι η αιολική, η ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να προσφέρουν την πλειοψηφία των ενεργειακών αναγκών, με κάποιες χώρες όπως η Ισλανδία, να επωφελούνται και από την γεωθερμία.

Η μελέτη εξέτασε τις διάφορες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ποια τμήματα των χωρών θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από την κάθε μία και με ποιο κόστος, για να καταλήξει στον καλύτερο συνδυασμό για κάθε περιοχή.
«Οι άνθρωποι που προσπαθούν να αποτραπεί αυτή η αλλαγή θα έλεγαν ότι είναι πάρα πολύ ακριβή, ότι δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια, ή ότι είναι αναξιόπιστη καθώς θα χρειαστεί πολλές εκτάσεις και πόρους», δήλωσε ο Mark Ζ Jacobson, διευθυντής του Προγράμματος Ατμόσφαιρα / Ενέργεια. «Η έρευνα αποδεικνύει ότι όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αίολοι».

Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι τα οφέλη για την υγεία από τη μετάβαση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα σε καθαρές μορφές ενέργειας θα επιφέρει τεράστια μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.
Η μελέτη αναλύει ένα χρονοδιάγραμμα για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να φτάσουμε από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα σε έναν πλήρως ανανεώσιμο ενεργειακά κόσμο. Από το 2020, νέες μονάδες πυρηνικής ενέργειας, ορυκτών καυσίμων και βιομάζας θα πάψουν πλέον να κατασκευάζονται. Όλες οι οικιακές συσκευές θα μετατραπούν σε ηλεκτρικές χωρίς της χρήση του φυσικού αερίου. Μέχρι το 2025, τα νέα τρένα, τα λεωφορεία και τα πλοία θα είναι όλα τα ηλεκτρικά με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά να ακολουθούν από το 2030. Στη συνέχεια, το 2050 όλη η ενέργεια που καταναλώνεται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και το σύνολο των υποδομών θα είναι έτοιμο ώστε να λειτουργεί με βάση αυτό.

Τα εμπόδια για να φτάσουμε εκεί είναι, βέβαια, αυτά που ήταν πάντα: η πολιτική βούληση και οι επενδύσεις. Αν οι χώρες επιλέξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, τα χρήματα θα ακολουθήσουν, αλλά πρώτα θα χρειαστεί οι ηγέτες του κόσμου μας να λάβουν αυτή την απόφαση να αλλάξει και να μην παραμείνουν στα ίδια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ