Ευρώπη: Ηλιακές μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Διαβάστηκε από 2226 αναγνώστες -

Η IHS προβλέπει ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα με ενσωματωμένη την αποθήκευση ενέργειας θα αυξηθούν από μόλις 200 MW το 2014 με 3,5 GW το 2018, σύμφωνα με την έκθεση «Ο ρόλος της ενεργειακής αποθήκευσης στη φωτοβολταϊκή βιομηχανία».

 
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τεράστια αύξηση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της ηλιακής. Αλλά αν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέλουν να συνεχίσουν να αυξάνουν την ανάπτυξή τους και, ειδικότερα, την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας, χρειάζονται πρόσθετα εργαλεία και τεχνολογίες. Το ηλεκτρικό δίκτυο δεν δημιουργήθηκε προσαρμοσμένο σε μεταβλητές πηγές ενέργειας, πράγμα το οποίο έχει κεντρίσει τις αναζητήσεις τρόπων για ένταξη υψηλότερων ποσοστών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, επίσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες είναι μεταβλητές («τι πρέπει να κάνουμε όταν ο ήλιος δεν λάμπει και ο άνεμος δεν φυσά;»). Αυτά είναι μόνο μερικά προβλήματα στα οποία η αποθήκευση ενέργειας έχει τη δυνατότητα να παρέχει μια λύση.

Η άνοδος του τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων είχε μεγάλο αντίκτυπο στον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας. Από τότε που η Tesla ανακοίνωσε το «Gigafactory», ένα εργοστάσιο μεγάλης κλίμακας παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία αποθήκευσης, η οποία αναδύεται και ως βασική τεχνολογία και για άλλους τύπους εφαρμογών αποθήκευσης. Στο newsletter που αποστέλλει η Tesla στους επενδυτές, ο Elon Musk δήλωσε ότι «το Gigafactory θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε σημαντική μείωση του κόστους των μπαταριών μας και να επιταχυνθεί ο ρυθμός καινοτομίας στις μπαταρίες. Αυτό θα μας επιτρέψει επίσης να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη της ηλιακής βιομηχανίας για ένα τεράστιο σταθερό όγκο μπαταριών».

Οι τρεις βασικές κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μέσω σταθερών μπαταριών είναι: το κόστος των μπαταριών, τα κανονιστικά πλαίσια και η αγορά για τις ανάλογες υπηρεσίες.
Το κόστος των μπαταριών μειώνεται λόγω των οικονομιών κλίμακας (όπως το Gigafactory), της αύξησης των επιδόσεων και της βελτίωσης των συνθηκών χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή, πολλές χώρες εφαρμόζουν πολιτικές για τη στήριξη της συμμετοχής της αποθήκευσης ενέργειας στο ενεργειακό οικοσύστημα. Εκτός από αυτό, υπάρχουν πολλές σημαντικές τάσεις στην αγορά, στις οποίες μπορούν να απαντήσουν τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας της μπαταρίας:
  • Η αυξανόμενη ανάγκη για ευελιξία στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας
  • Η επέκταση και ενίσχυση της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής των υποδομών
  • Οι υψηλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για βιομηχανικούς, εμπορικούς και οικιακούς χρήστες
Λόγω αυτών των παραγόντων, η ζήτηση για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και η ανταγωνιστικότητα αυξάνονται. Προσθέστε σε αυτό την ώθηση που έδωσαν οι συνομιλίες για το κλίμα στο Παρίσι και θα δείτε ότι η βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας είναι έτοιμη να κάνει το 2016 την καλύτερή της χρονιά μέχρι σήμερα.

Για να δείτε το Top 10 των ηλιακών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη, πατήστε εδώ.


Πηγή: www.monetisingstorage.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ