Η Κίνα ξεπέρασε την Ευρώπη στα αιολικά

Διαβάστηκε από 1050 αναγνώστες -

Με τριπλάσια εγκατεστημένη ισχύ, από αιολική ενέργεια, σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015, η Κίνα έφθασε συνολικά τα 145 GW.

 
Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την ηγετική της θέση στον τομέα της αιολικής ενέργειας, εξαιτίας της έλλειψης ενός σαφούς οράματος πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), η οποία περιλαμβάνει και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της αγοράς για το 2015.
Βάσει αυτών λοιπόν, η Κίνα εγκατέστησε την περασμένη χρονιά, σχεδόν τριπλάσια αιολική ενέργεια σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταρρίπτοντας για πρώτη φορά την επί χρόνια, ηγετική θέση της Ευρώπης, στον εν λόγω τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, η συνολική χωρητικότητα των εγκαταστάσεων στην Ε.Ε., έχει διαμορφωθεί πλέον στα 142 GW, αριθμό που ξεπέρασε κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η Κίνα, με το δικό της σύνολο να ανέρχεται πλέον στα 145 GW.

«Η προσπέραση της Κίνας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής στην Ε.Ε., το οποίο και δείχνει ότι ο τομέας της αιολικής ενέργειας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή», σχολίασε σχετικά στην έκθεση, ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Giles Dickson. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται ένα μεγαλύτερο και πιο σαφές όραμα για τις ΑΠΕ έως το 2020, καθώς σήμερα μόνο 6 από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης, έχουν σαφείς δεσμεύσεις και πολιτικές για το συγκεκριμένο διάστημα.

Το γεγονός θεωρείται μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικό και για την αιολική βιομηχανία, καθώς η Ευρώπη κατέχει ένα μερίδιο της τάξης του 40% επί της παγκόσμιας αγοράς και την καλύτερη τεχνολογία, με ένα συνολικό τζίρο ύψους 67 δισ. ευρώ (με πείπου 35 δισ. ευρώ να αφορούν εξαγωγές) και πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας να κρίνονται από τις πολιτικές αυτές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ