Η «επόμενη μέρα» για τα οικιακά φωτοβολταϊκά

Διαβάστηκε από 2448 αναγνώστες -

Η «επόμενη μέρα» για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, που σήμερα είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο, βρίσκεται στα συστήματα αποθήκευση ενέργειας, όπως προκύπτει από τις παγκόσμιες εξελίξεις.

 
Υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες αγορές με σημαντική εγκατεστημένη ισχύ σε οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα ανά τον κόσμο. Πέραν της Γερμανίας, όπου οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μία μεγάλη γκάμα προτάσεων (οι οποίες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με την επικείμενη είσοδο των Daimler και Tesla στη γερμανική αγορά) η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η περιοχή Μπενελούξ, είναι σημαντικότερες εξ αυτών. Σε κάθε μία από αυτές έχουν προσφερθεί εδώ και χρόνια, συγκεκριμένα μοντέλα κινήτρων για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών που συμμετέχουν στην παραγωγή της εκάστοτε χώρας και πλέον θεωρούνται η βάση για την ανάπτυξη και της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας.

Οι ΗΠΑ και το net metering

Όντας μία από τις μεγαλύτερες εθνικές οικονομίες στον κόσμο, οι ΗΠΑ αποτελούν συνήθως, την κορυφαία επιλογή για τη μελέτη μιας αγοράς. Εκεί λοιπόν, η αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων ενισχύεται διαρκώς και περισσότερο κάθε χρόνο, με ένα όμως μειονέκτημα για την αποθήκευση ενέργειας. Το πιο κοινό δασμολογικό μοντέλο της αποκεντρωμένης παραγωγής, τουλάχιστον στις πολιτείες που βρίσκονται κοντά στη δυτική ακτή -και τον ήλιο της- είναι το net metering, ο γνωστός σε όλους μηχανισμός τιμολόγησης που πιστώνει στον ιδιοκτήτη την ηλεκτρική ενέργεια του συστήματός του, που διοχετεύεται στο δίκτυο. Θεωρητικά το εν λόγω σύστημα επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί την ενέργεια που παράγει, χωρίς να πληρώνει κάτι, ενώ η περίσσεια ενέργεια που παράγει το οικιακό φωτοβολταϊκό του, διατηρείται ως «ασφάλεια» για πιθανές διακοπές ρεύματος.
Το μοντέλο αυτό ήταν γνωστό για όλους, ότι θα σταματήσει να ισχύ στο μέλλον, όμως οι εξελίξεις ήταν πολύ πιο άμεσες. Συγκεκριμένα, στη Νεβάδα, η κυβέρνηση της Πολιτείας, αποφάσισε να σταματήσει ουσιαστικά το net metering από την 1η Ιανουαρίου του 2016, αλλάζοντας πλήρως την οικονομική «ανταλλαγή» που ίσχυε μέχρι τότε, γεγονός που οδηγεί στην πράξη του καταναλωτές, να στραφούν σε δικά τους συστήματα αποθήκευσης για την ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά τους.
Αντίστοιχη «εικόνα» όμως, αναμένεται να διαμορφωθεί και σε άλλες χώρες. Στην Αυστραλία, αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος της εγκατεστημένης ισχύος, αφορά συστήματα που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο και «απολαμβάνουν» την κλασική ταρίφα τιμολόγησης (feed-in tariff). Υπάρχουν πάντως, διαφορετικά χρονικά πλαίσια σε σχέση -για παράδειγμα- με τη Γερμανία, καθώς η σύνδεσή τους με το δίκτυο, είναι εγγυημένη για 20 χρόνια, έναντι 10 στο γερμανικό δίκτυο.
Στη Νότια Ουαλία, η σύνδεση των οικιακών φωτοβολταϊκών με το δίκτυο θα σταματήσει στο τέλος του 2016, με τους ιδιοκτήτες των συστημάτων να μην λαμβάνουν κατόπιν καμία αποζημίωση. Ως εκ τούτου και αυτή η αγορά υπολογίζεται ότι θα «περάσει» στην οικιακή αποθήκευση της ενέργειας.
Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο όμως, τα συστήματα αποθήκευσης αναμένεται να μεγεθύνουν την αξία τους για τους καταναλωτές. Η νομοθεσία της χώρας επιτρέπει έως και 700.000 οικιακές εγκαταστάσεις για αυτοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας και άρα πλήθος συνδεδεμένων φωτοβολταϊκών θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε μπαταρίες αποθήκευσης χωρίς ρυθμιστικά προβλήματα.

Η μετατροπή του οικιακού συστήματος για αποθήκευση της ενέργειας

Το «πέρασμα» από τη σύνδεση στο δίκτυο προς την αυτόνομη αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, είναι ιδιαίτερα απλή. Υπάρχει ήδη μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της φωτοβολταϊκής γεννήτριας και του inverter που συνδέεται και απευθείας με το δίκτυο. Τα δε συστήματα αποθήκευσης θα πρέπει να συνδέονται απευθείας με την οικιακή εγκατάσταση, όντας και κοντά στον κεντρικό πίνακα διανομής. Το μόνο που χρειάζεται επομένως είναι ένας μετατροπέας μπαταρίας, ο οποίος συνήθως ονομάζεται «AC battery» και είναι αυτός στον οποίο έχουν επικεντρωθεί και οι κορυφαίοι προμηθετές της παγκόσμιας αγοράς, μεταξύ των οποίων και η SMA.

Πηγή: PV Tech Energy Storage News

To προφίλ της SMA

Ο Όμιλος SMA σημείωσε κύκλο εργασιών περίπου 1 δις ευρώ το 2015 και είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά φωτοβολταϊκών μετατροπέων, κεντρικού στοιχείου κάθε φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Ως όμιλος ενεργειακής διαχείρισης παρέχει καινοτόμες τεχνολογίες για μελλοντικές εφαρμογές ενεργειακού εφοδιασμού. Η εταιρεία εδρεύει στο Niestetal της Γερμανίας και δραστηριοποιείται διεθνώς σε 20 χώρες. Ο όμιλος επιχειρήσεων απασχολεί περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους παγκοσμίως. Η SMA διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που παρέχει τον κατάλληλο μετατροπέα για κάθε τύπο εγκατάστασης και κάθε κατηγορία ισχύος: για μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις σε στέγες κατοικιών, φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης κλίμακας, διασυνδεδεμένες με το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο εγκαταστάσεις, καθώς και συστήματα αυτόνομου δικτύου και υβριδικά συστήματα. Παράλληλα, η SMA παρέχει τεχνολογία συστημάτων για διαφορετικούς τύπους συσσωρευτών και διάφορες κατηγορίες ισχύος. Η SMA συνεργάζεται με επώνυμους κατασκευαστές συσσωρευτών καθώς και επιχειρήσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η τεχνολογία SMA προστατεύεται από περίπου 700 πατέντες και καταχωρημένες ευρεσιτεχνίες. Το φάσμα προϊόντων συμπληρώνεται από εκτενείς υπηρεσίες σέρβις καθώς και την επίβλεψη της λειτουργίας ηλιακών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας. Από το 2008, η μητρική εταιρεία SMA Solar Technology AG συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Prime Standard του Χρηματιστηρίου Αξιών της Φρανκφούρτης (S92) και, ως μοναδική εταιρία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, στη λίστα του TecDAX.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ