Τέλος η χρήση άνθρακα στη Σκωτία

Διαβάστηκε από 1561 αναγνώστες -

Μετά από 115 χρόνια χρήσης άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας και η τελευταία μονάδα στη Σκωτία, έβαλε «λουκέτο», ανοίγοντας το δρόμο για την 100% παραγωγή μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 
Ο ενεργειακός σταθμός Longannet στο νότιο Εδιμβούργο της Σκωτίας, σταμάτησε πρόσφατα τη λειτουργία του, δίνοντας οριστικό τέλος στην παραγωγή ενέργειας με τη χρήση άνθρακα, για τη νησιωτική χώρα. Το άλλοτε μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής άνθρακα στην Ευρώπη, θα μείνει ανενεργό μετά από 46 ολόκληρα χρόνια, σε μία προσπάθεια μείωσης των εκπομπών CO2 στη Σκωτία, σε συνδυασμό με τις υπερβολικές τιμές συντήρησης, τελών μεταφοράς και φόρων για το εν λόγω καύσιμο. Με ισχύ 2,4 GW και ετήσιες εκπομπές διοξειδίου της τάξης των 9,5 εκατ. τόνων, ο σταθμός Longannet ήταν υπεύθυνος για το 1/5 των συνολικών ρύπων της χώρας, ενώ θεωρείτο και εκ των πλέον ρυπογόνων μονάδων της Ευρώπης, όντας σταθερά στο σχετικό top-30 της Ε.Ε. για τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Το γεγονός δε, αναμένεται να έχει διπλό όφελος για το περιβάλλον, καθώς οι αρχές τις Σκωτίας, φέρονται να σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, με στόχο την αποκλειστική χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο κορυφαίος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η Scottish Power, λειτουργεί ήδη 30 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1,600 ΜW και διαθέτει υπό κατασκευή επιπλέον 6 χερσαία πάρκα, με τα σενάρια να θέλουν και το χώρο που φιλοξενούσε το σταθμό Longannet να καλύπτεται από αιολικά συστήματα.
Ως εκ τούτου, ο στόχος της κυβέρνησης της Σκωτίας να παράγει το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020, δεν δείχνει να απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Πηγή: sunwindenergy.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ