Πρώτη ηλιακή πτήση για το Facebook Aquila

Την πρώτη του πτήση πραγματοποίησε το ηλιακό, drone αεροσκάφος, το οποίο δημιούργησε η Facebook για την παροχή Internet, σε αποκομμένες περιοχές.

 
Οι δημιουργοί του Facebook, αποφάσισαν πριν δύο χρόνια, να αγοράσουν την εταιρεία Titan Aerospace, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν ένα ηλιακό αεροσκάφος που θα επιτρέπει την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές.

Κάπως έτσι, έγινε πραγματικότητα το Facebook Aquila, το πρώτο μη επανδρωμένο ηλιακό αεροσκάφος, για αυτό τον σκοπό, το οποίο και έκανε μάλιστα την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, τον προηγούμενο μήνα.
Κατά τη διάρκειά της, το Aquila έμεινε στον αέρα για 96 λεπτά, με μία επίγεια ομάδα να διαχειρίζεται το σύστημα αυτόματης πτήσης του, τα αεροδυναμικά συστήματά του και τις κεραίες του.

Το Aquila έχει άνοιγμα φτερών συγκρίσιμο με αυτό ενός εμπορικού αεροσκάφους, ωστόσο, ζυγίζει περίπου όσο το 30% ενός αυτοκινήτου και μπορεί να πετάξει στα 60.000 πόδια με κατανάλωση ενέργειας μόλις 5000 Watt.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη δεν είναι καθόλου σίγουρο κατά πόσο θα μπορέσει να επιτύχει το στόχο του, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο όμως, δείτε το promo video της Facebook για το Aquila:


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ