100% ΑΠΕ για 113 ημέρες στην Κόστα Ρίκα

Διαβάστηκε από 1435 αναγνώστες -

Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη Κόστα Ρίκα, «έτρεξε» αποκλειστικά τροφοδοτούμενο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για 113 ημέρες στη σειρά.

 
Όλο και περισσότερες χώρες έχουν αρχίσει να ρίχνουν το βάρος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες σε βάθος χρόνου είναι δεδομένα οικονομικότερες και σίγουρα πιο φιλικές για το περιβάλλον σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα, έχουν τεθεί και σχετικοί εθνικοί στόχοι για τα κράτη μέλη, ενώ αρκετά πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Σκωτίας, η οποία και μετά από 115 χρόνια χρήσης άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας έβαλε «λουκέτο» και στην τελευταία μονάδα της. Την ίδια ώρα νησιά στην Ισπανία και τη Βρετανία, έχουν καταφέρει να καλύψουν τις ανάγκες τους αποκλειστικά με τη χρήση ΑΠΕ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως, το ίδιο κατάφερε και μία ολόκληρη χώρα. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από αιολική, ηλιακή και άφθονη γεωθερμική ενέργεια, η Κόστα Ρίκα κατάφερε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε ηλεκτρικό ρεύμα για 113 συνεχόμενες ημέρες, αποδεικνύοντας ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι πλέον απαραίτητα για να κρατηθούν ανοιχτά τα φώτα μιας χώρας.

Το μικρό έθνος της Κεντρικής Αμερικής, θεωρείται από τα πλέον πρωτοπόρα στη χρήση των ΑΠΕ και θεωρείται θέμα χρόνου, η πλήρη απεξαρτητοποίησή του από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ