Το πρόβλημα που καλούνται να λύσουν
Διαβάστηκε από 47666 αναγνώστες -
Κατά την εκπόνηση μιας μελέτης θέρμανσης χώρων, λαμβάνονται υπόψη οι δυσμενέστερες συνθήκες περιβάλλοντος (εξωτερικές) ώστε να μπορεί το εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης (λέβητας, κυκλοφορητές, θερμαντικά σώματα), να αντεπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες. Στην πράξη, βέβαια, τις συνθήκες αυτές τις αντιμετωπίζουμε σπάνια κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου, με αποτέλεσμα την σπατάλη ενέργειας.
Πόσες φορές σε πολυκατοικία χωρίς αυτονομία, έχετε αναγκαστεί να ανοίξετε τα παράθυρα κατά την διάρκεια της θέρμανσης εξαιτίας της αφόρητης ζέστης εντός του χώρου;
Από την άλλη, η ανάγκη του κάθε χρήστη για αυτονομία θέρμανσης σε παλαιές πολυκατοικίες έχει γίνει επιτακτική, καθώς οι ανάγκες θερμικής άνεσης ανά διαμέρισμα είναι πολύ διαφορετικές, με αποτέλεσμα να μην δίνεται η δυνατότητα σε μια «ενιαίας λειτουργίας» εγκατάσταση να καλύψει τις διαφορετικές απαιτήσεις των χρηστών. Επίσης, η συνήθως ανύπαρκτη υδραυλική εξισορρόπηση των δικτύων θέρμανσης, έχει ως αποτέλεσμα την ανισοκατανομή της ενέργειας στο κτίριο που πολλές φορές κάνει την εμφάνισή της με το φαινόμενο της υψηλότερης θερμοκρασίας στους χώρους κοντά στο λεβητοστάσιο (συνήθως σε ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο) και χαμηλής ποιότητας θέρμανσης στους πιο απομακρυσμένους χώρους (τελευταίοι όροφοι πολυκατοικίας).
Αποτέλεσμα αυτού, είναι συνήθως οι πολύωρες συναντήσεις των μελών μιας πολυκατοικίας, χωρίς αποτέλεσμα και με πολλές συγκρούσεις μεταξύ τους.