Συστήματα διαχείρισης ενέργειας σε ένα «έξυπνο» σπίτι
12.722 επισκέψεις στο άρθρο
Αλήθεια, έχουμε αναλογιστεί ποτέ πόση από την ενέργεια που καταναλώνουμε στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιείται πραγματικά; Τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας συντελούν στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας και χρημάτων.
Οι απώλειες και οι διαρροές ενέργειας σε όλα τα σύγχρονα σπίτια αλλά και τα επαγγελματικά κτίρια είναι ένα φαινόμενο με τεράστιες διαστάσεις, που εκτός από την ανεξέλεγκτη σπατάλη των πόρων του περιβάλλοντος, έχει μεγάλη επίπτωση και στη τσέπη μας. Υπάρχει άραγε τρόπος να μπει ένα φρένο σε αυτή την αλόγιστη σπατάλη; Η απάντηση είναι «ναι» και έρχεται με τη μορφή των Συστημάτων Διαχείρισης Ενέργειας.
Τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας απαρτίζονται από τους έξυπνους ελεγκτές, τους έξυπνους θερμοστάτες και την ενεργητική διαχείριση του κτιρίου (smart home).
Οι έξυπνοι ελεγκτές: Είναι μια ασύρματη φορητή συσκευή νέας τεχνολογίας, η οποία παρακολουθεί και ελέγχει την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε και υπολογίζει το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών σε πραγματικό χρόνο. Ουσιαστικά, πρόκειται για έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι παρακολουθούν και ελέγχουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε. Συμπληρωματικά, υπολογίζουν το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών που έχουμε στο σπίτι ή στην επιχείρηση σε πραγματικό χρόνο, βάσει πάντα της τρέχουσας τιμής προμήθειας του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι βοηθούν ουσιαστικά στην άμεση ενημέρωση μας, έτσι ώστε να κάνουμε ορθότερη χρήση και διαχείριση των συσκευών. Το όφελος είναι στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η οικονομία στον τελικό λογαριασμό σε ποσοστό έως και 20%.
Ο ψηφιακός θερμοστάτης: Είναι μια συσκευή ελέγχου η οποία χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του χώρου. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο θερμοστάτης είναι συνδεδεμένος και ελέγχει ένα μηχανισμό θέρμανσης ή ψύξης. Σε κατοικίες και κτίρια που υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, η τοποθέτηση ενός νέου ηλεκτρονικού-ψηφιακού θερμοστάτη προς αντικατάσταση του παλιού, πολλές φορές προσφέρει σημαντική μείωση έως και 25% στην κατανάλωση του καυσίμου (ανεξάρτητα αν πρόκειται για καύσιμη ύλη ή ηλεκτρισμό). Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην ακρίβεια που διαθέτουν τα σύγχρονα συστήματά στις μετρήσεις τους και μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίτευξη της ζητούμενης θερμοκρασίας στο χώρο.
Ενεργητική διαχείριση της ενέργειας: Στην περίπτωση αυτή επεμβαίνουμε πιο ενεργά στην ηλεκτρική εγκατάσταση του κτιρίου και συγκεκριμένα σε όλες τις συσκευές που είναι διασυνδεδεμένες, από τις απλές πρίζες μέχρι τα ηλεκτρικά ρολά (αν υπάρχουν), την αυτόνομη θέρμανση, ακόμα και το φωτισμό. Ένας διακομιστής (server) αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις εντολές που δέχεται από τους διάφορους αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου. Προγραμματίζεται από τους χρήστες για να επεμβαίνει και να ρυθμίζει ανάλογα τη λειτουργία των συσκευών με βάση τις εξωτερικές συνθήκες, αλλά και με βάση τις επιθυμίες μας.
Για παράδειγμα, μπορεί να κατεβάζει αυτόματα τις τέντες σε έντονη ηλιοφάνεια, μειώνοντας το φυσικό φως στο εσωτερικό του σπιτιού, ή να ενεργοποιεί τον φωτισμό όταν αρχίζει να σουρουπώνει. Ακολούθως, μπορεί να δίνει εντολή να κλείσει το αυτόματο πότισμα αν έχει βρέξει την προηγούμενη μέρα, ή ακόμα και να κλείνει τα ηλεκτρικά ρολά αυτόματα τη νύχτα για λόγους ασφαλείας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να απενεργοποιεί συγκεκριμένες ζώνες του σπιτιού κατά την απουσία μας ή τις νυχτερινές ώρες, αποκλείοντας το ρεύμα και έτσι, με ενεργητικό τρόπο πλέον, να περιορίζει την κατανάλωση.
Πώς θα περιορίσουμε τη σπατάλη
Ένας πρώτος τρόπος περιορισμού της σπατάλης θα είναι να κατανοήσουμε το ποσοστό εκείνο της ενέργειας που χρησιμοποιούμε καθημερινά, χωρίς να αλλάξουμε το τρόπο ζωής μας. Με το να υιοθετήσουμε μια πιο «οικολογική» στάση, ναι μεν βοηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά από την άλλη μεριά είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από τις συνήθειες μας. Βγάζοντας συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε είναι μια πρώτη και καλή προσπάθεια αντιμετώπισης, στην πράξη όμως είναι και δύσκολο να εφαρμοστεί. Για αυτό το λόγο, η επιλογή ενός συστήματος διαχείρισης θα μας βοηθήσει πολύ πιο αποτελεσματικά να μειώσουμε τις δαπάνες μας, εξοικονομώντας παράλληλα πολύτιμους πόρους από το περιβάλλον.
Από την εφαρμογή στη χρήση
Η εφαρμογή των συστημάτων διαχείρισης είναι πάρα πολύ απλή και μπορεί να γίνει εύκολα από κάποιον με στοιχειώδεις ηλεκτρολογικές γνώσεις. Ωστόσο στην περίπτωση που θέλουμε να προχωρήσουμε σε επεμβάσεις και αλλαγές σε ενεργητικό επίπεδο, η συμβολή ειδικού είναι επιβεβλημένη. Το κόστος των επεμβάσεων μπορεί να ξεκινά από λίγα ευρώ και να καταλήγει σε πολλές χιλιάδες ανάλογα με τις ανάγκες και τη τσέπη μας. Για την αντικατάσταση ενός απλού θερμοστάτη από αναλογικό σε ψηφιακό, θα χρειαστούμε από 25 ευρώ έως και 200 για πιο εξελιγμένα μοντέλα που δέχονται και “προχωρημένο” προγραμματισμό. Αντίστοιχα για ελεγκτές ηλεκτρικής ενέργειας το κόστος για μια απλή πρίζα ξεκινά από τα 60 ευρώ. Στην περίπτωση της ενεργητικής διαχείρισης χρειάζεται αναλυτική προσφορά που μπορεί να διαφέρει σημαντικά από κτίριο σε κτίριο.
Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »