Φωτοβολταϊκά σε στέγες: Πότε αναμένεται το πρόγραμμα;

Φωτοβολταϊκά σε στέγες: Πότε αναμένεται το πρόγραμμα;

  • Φωτοβολταϊκά σε στέγες: Πότε αναμένεται το πρόγραμμα;
  • Φωτοβολταϊκά σε στέγες: Πότε αναμένεται το πρόγραμμα;

Φωτοβολταϊκά σε στέγες: Πότε αναμένεται το πρόγραμμα;

1.376 επισκέψεις στο άρθρο

Ιδιώτες, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιμένουν την προκήρυξη του προγράμματος που υπόσχεται να περιορίσει το ενεργειακό τους κόστος.

Σε αναμονή της προκήρυξης, ώστε να υποβάλλουν αιτήσεις για επιδότηση, βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα μέσα στο 2023. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε ο Πρωθυπουργός, το κόστος της επιδότησης θα καλύψει τουλάχιστον 250.000 φωτοβολταϊκά και δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Kοινοποίησέ το »


Η προδημοσίευση του οδηγού εκτιμάται να γίνει τον Φεβρουάριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων εντός Μαρτίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται στα μικρά συστήματα έως 10 κιλοβάτ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 150.000 συστήματα θα αναπτυχθούν σε κατοικίες, 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και επίσης 75.000 σε αγροτικές εγκαταστάσεις.

Το μεγαλύτερο ύψος της επιδότησης που ανέρχεται στο 60%, αφορά στα φωτοβολταϊκά συστήματα που ενσωματώνουν και τη χρήση μπαταρίας. Ειδικότερα, αναμένεται να στηριχθούν και επιδοτηθούν περισσότερο τα συστήματα με μπαταρία (με επιδότηση στο 60% του κόστους εγκατάστασης), καθώς το κάθε νοικοκυριό ή εταιρεία θα διαθέτει μια ολοκληρωμένη μονάδα ενέργειας. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στα κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα και θα αποφευχθεί η συμφόρησή τους.

Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 3 kW για μια μικρή κατοικία μπορεί να είναι επαρκές και η απόσβεση χωρίς επιδότηση εκτιμάται μέσα σε 9 χρόνια το πολύ. Τα επόμενα 14 χρόνια, ο δικαιούχος θα χρησιμοποιεί δωρεάν ρεύμα χάρη στην ηλιακή ενέργεια. Αν πάλι υπάρχει επιδότηση 30% του φωτοβολταϊκού, η απόσβεση γίνεται μέσα σε 4,2 χρόνια περίπου. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από στοιχεία του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). 
 

Kοινοποίησέ το »