Η ενεργειακή κρίση αδειάζει το πορτοφόλι νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ευρώπη και η λύση μοιάζει να είναι δυσεπίλυτος γρίφος.

Η ενεργειακή κρίση αδειάζει το πορτοφόλι νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ευρώπη και η λύση μοιάζει να είναι δυσεπίλυτος γρίφος.

Ήλθε για να μείνει η ενεργειακή κρίση;

Σχολιάστε
1.945 επισκέψεις στο άρθρο

Έγγραφο-προσχέδιο ανακοίνωσης που θα γίνει τον ερχόμενο μήνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο διέρρευσε, φέρνει άσχημα μαντάτα για τους καταναλωτές – οικιακούς και επιχειρήσεις- σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση και τις τιμές των προϊόντων.

Τον Ιανουάριο είχαμε γράψει για τις δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν, σχετικά με την ενεργειακή κρίση, η οποία μόνο παροδική δεν θα είναι, όσο και αν κάποιοι εκτιμούν το αντίθετο. Σε τριμηνιαία έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για τιμές που θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή δεν δίνεται απάντηση στην πρόταση της Γαλλίας για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη (διάβασε περισσότερα εδώ).

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Το δυσάρεστο και μάλλον αναπόφευκτο έρχεται να επιβεβαιώσει ένα έγγραφο-προσχέδιο ανακοίνωσης (που πιθανότατα θα γίνει τον Μάρτιο) της Κομισιόν, το οποίο επικαλείται το euractiv. Στο έγγραφο της ΕΕ περιγράφεται μία ζοφερή εικόνα των υψηλών και ασταθών τιμών της ενέργειας που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα οδηγήσει σε πληθωρισμό, θα επηρεάσει τα νοικοκυριά και θα αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Έγγραφο της ΕΕ, αποκαλύπτει μία ζοφερή εικόνα για την ενεργειακή κρίση!
  • Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το 2023
  • 400% αύξηση στο φυσικό αέριο, 260% στο ρεύμα, σε σχέση με το 2021
  • Αύξηση στη λιανική τιμή 51% (αέριο), 30% (ρεύμα), αύξηση & στα τρόφιμα
  • Πληθωρισμός όλο το 2022, ανάγκη προστασίας νοικοκυριών & επιχειρήσεων
Ανησυχία ΕΕ για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας!

«Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι υψηλές και ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζονται έντονα από την υψηλή παγκόσμια ζήτηση και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οδηγούν σε υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

400% αύξηση στο φυσικό αέριο, 260% στο ρεύμα, σε σχέση με το 2021!

«Με τις αποθήκες αερίου της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού που συνδέονται με τη χαμηλή χρέωση στους αγωγούς φυσικού αερίου από την Ανατολή, γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης κρίσης φυσικού αερίου σε σύγκριση με την κατάσταση την εποχή της ανακοίνωσης της Επιτροπής από τον περασμένο Οκτώβριο», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ό,τι οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι περίπου 400% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, αυξανόμενες κατά 260%. Αυτό έχει οδηγήσει σε άνοδο των λιανικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 51% και 30% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2021!

Αυξήσεις που συμπαρασύρουν ακόμα και τις τιμές των τροφίμων!

Η κρίση «επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τους ευάλωτους καταναλωτές, οι οποίοι ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού εισοδήματός τους σε λογαριασμούς ενέργειας και επομένως βαθαίνει τις ανισότητες στην ΕΕ», τονίζεται στο έγγραφο.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ό,τι «οι διατηρούμενες υψηλές τιμές ενέργειας βλάπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας και αναμένεται να παραμείνουν βασικός μοχλός του πληθωρισμού το 2022». Αναφέρεται χαρακτηριστικά ό,τι οι τιμές έχουν ήδη «χτυπήσει» βιομηχανίες έντασης ενέργειας με υψηλό κόστος παραγωγής και πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές για άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων.

Τέλος, στο έγγραφο γίνεται λόγος για 12 ενέργειες στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η ΕΕ και οι χώρες-μέλη, ώστε να υπάρξει κάποια ανακούφιση από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Ανάμεσα σε αυτές η δημιουργία ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), η εξοικονόμηση ενέργειας και η συνεχής υποστήριξη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Φαίνεται πως η ενεργειακή κρίση ήλθε για να μείνει και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις. Εσύ τι πιστεύεις ό,τι πρέπει να γίνει;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »