Λέβητας υδρογόνου VS Αντλία θερμότητας!
5.627 επισκέψεις στο άρθρο
Τα δημοσιεύματα για το υδρογόνο πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο με το τελευταίο να έρχεται ως πληροφορία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να συνδέεται με την εγκατάσταση λέβητα αερίου ή και αντλία θερμότητας!
Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρεται να εξετάζουν τις νέες απαιτήσεις απαιτήσεων οικολογικού και ενεργειακού σήματος στους θερμαντήρες χώρου και νερού και το υδρογόνο είναι μέσα στην έρευνά τους.
Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »
Οι λέβητες νέας γενιάς & οι αντλίες θερμότητας στο μικροσκόπιο της ΕΕ! - Η Κομισιόν ήδη προετοιμάζεται πυρετωδώς, ορόσημο το 2025
- Λέβητες αερίου με τουλάχιστον 20% υδρογόνο
- Αντλίες θερμότητας, η ραχοκοκαλιά του νέου συστήματος θέρμανσης της Ευρώπης
- Καμία βιασύνη, λένε κάποιοι, δίνοντας το προβάδισμα στις αντλίες θερμότητας
Λέβητες αερίου με υδρογόνο!
Οι γνωστοί μας λέβητες αερίου ή αλλιώς λέβητες οικονομίας (διάβασε περισσότερα εδώ), οι οποίοι διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργούν με «τουλάχιστον 20% υδρογόνο», σύμφωνα με ρεπορτάζ του euractiv.gr. Η Κομισιόν ήδη καταρτίζει νέα τεχνικά πρότυπα για τους οικιακούς λέβητες από το 2018 και βρίσκεται σε συζητήσεις με εμπειρογνώμονες σε ειδικές επιτροπές μακριά από το φως της δημοσιότητας, ως προς τις λεπτομέρειες τουλάχιστον.
Πάντως, στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται λόγος για ένα έγγραφο από τις συζητήσεις και επιβεβαιώνεται ό,τι «οι λέβητες με καύσιμο το φυσικό αέριο πρέπει να μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα με μείγμα ορυκτού αερίου και τουλάχιστον 20% υδρογόνου». Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ το 2025 μπορεί να δούμε αυτούς τους λέβητες!
Υδρογόνο και για τις ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας!
Εκτιμήσεις των ανθρώπων που βλέπουν τους λέβητες υδρογόνου να έρχονται σήμερα, κάνουν λόγο και για συμπληρωματική λειτουργία σε ηλεκτρικές λύσεις όπως οι αντλίες θερμότητας!
«Αναμένουμε ότι οι αντλίες θερμότητας θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του νέου συστήματος θέρμανσης της Ευρώπης», τονίζει χαρακτηριστικά στο ίδιο ρεπορτάζ ο Stephan Kolb, διευθυντής ρυθμιστικών υποθέσεων της Viessmann, του γερμανικού κατασκευαστή οικιακών συσκευών θέρμανσης. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ό,τι ένα σύστημα θέρμανσης που θα βασίζεται αποκλειστικά στις αντλίες θερμότητας θα απαιτούσε τεράστιες ποσότητες πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας και ενισχύσεις του δικτύου, ιδίως για τη διαχείριση των περιόδων αιχμής καταναλωτικής ζήτησης, ειδικά το χειμώνα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι χώρες της ΕΕ θα χρειαστούν και «μόρια» για να συμπληρώσουν τις ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Πιστεύουμε ό,τι σε πολλές χώρες θα χρειαστούν καλά δομημένες ποσότητες αερίων ενεργειακών φορέων για να συμπληρώσουν μια ραχοκοκαλιά αντλιών θερμότητας», σημείωσε ο Kolb στο EURACTIV σε σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «΅Καλά δομημένεςΆ υπό μία έννοια: πολύ λιγότερες από τις σημερινές ποσότητες φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της ηλεκτροκίνησης και της αναβάθμισης του κελύφους», πρόσθεσε.
Έχουμε ακόμα καιρό, λένε κάποιοι!
Κάποιοι είναι ακόμα επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση υδρογόνου για τη θέρμανση κατοικιών. «Δεν βλέπουμε θέση για το υδρογόνο στη θέρμανση κτιρίων με λέβητες ή κυψέλες καυσίμου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Gniewomir Flis από το γερμανικό think-tank «Agora Energiewende», το οποίο συνυπογράφει έκθεση για το υδρογόνο που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, το «Agora Energiewende» εκτιμά ό,τι η ανάμειξη αυτή θα συμβάλει ελάχιστα στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Εκτός αυτού, η θέρμανση με υδρογόνο θα απαιτούσε τέτοιες τιμές άνθρακα που θα ήταν μη προσιτές για τα περισσότερα νοικοκυριά.
Τέλος, ο Flis υπογραμμίζει ό,τι «οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν εξοικονόμηση 20.000 ευρώ για τα νοικοκυριά μέχρι και τη δεκαετία του 2030, σε σύγκριση με τη θέρμανση με υδρογόνο, ακόμη και σε μη μονωμένες κατοικίες», για να προσθέσει ό,τι η προσθήκη μόνωσης οδηγεί σε συνολική εξοικονόμηση άνω των 30.000 ευρώ κατά τη διάρκεια της ζωής τους».