Τα θέματα 4green στα Google News
NEWSletter: 3 φορές την βδομάδα, στο e-mail σου Κάνε εγγραφή >
- Δωρεάν το ρεύμα σου με αυτόνομα φωτοβολταϊκά
- Η ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες
- Μικρές οικιακές ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ρεύματος
- Προσθέτοντας αντλία θερμότητας πετυχαίνεις μεγαλύτερη εξοικονόμηση
Πάνω στο βουνό και σε μια αρκετά αραιοκατοικημένη περιοχή της ανατολικής Αττικής, προβάλλει μια όμορφη κατοικία που εκτείνεται σε 450 τμ. Ο David Davis, ο Βρετανός ιδιοκτήτης της που ζει πάνω από δέκα χρόνια στην Ελλάδα, έχοντας εργαστεί χρόνια ως ντιζάινερ, αξιοποίησε τα στοιχεία της φύσης, ώστε η κατοικία που έφτιαξε να γίνει ενεργειακά αυτάρκης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σήμερα, η κατοικία αυτή λειτουργεί και ως εργαστήριο, εταιρεία-είναι έδρα του Helios Eco Lab-και ομάδα σκέψης (think tank) για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.
Η τοποθεσία
Η κατοικία έχει νότιο προσανατολισμό. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν τοποθετηθεί κοιτάζοντας το νότο. Στο πίσω μέρος της οροφής έχει τοποθετηθεί πράσινη στέγη με χαμηλή βλάστηση που ευδοκιμεί στο βουνό, με σκοπό να ενισχύσει τη μόνωση του σπιτιού, την ηχομόνωση και να μειώσει την υγρασία το χειμώνα. Για τη μόνωση έχουν τοποθετηθεί στην οροφή εσωτερικά σανίδες. Οι τοίχοι εξωτερικά έχουν θερμομόνωση με αφρό πολυουρεθάνης, το δάπεδο είναι από πέτρα. Τα στρώματα της μόνωσης έχουν τον αφρό πολυουρεθάνης, το μπετόν και το ξύλο. Τα ανοίγματα είναι αρκετά και μεγάλα. «Η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο διατηρείται αρκετά» επισημαίνει. Εξωτερικά έχει τοποθετήσει και σύστημα εξαερισμού που συνδέεται με το σπίτι.
Το δίκτυο της ΔΕΗ δεν φτάνει μέχρι το σπίτι, οπότε η συλλογή ενέργειας γίνεται με αυτόνομα συστήματα φωτοβολταϊκών πάνελ. Συνολικά έχουν τοποθετηθεί 54 πολυκρυσταλλικά φωτοβολταικά πάνελ, εγκατεστημένα σε τρεις ομάδες των 18, κυρίως στην οροφή και 5 στη βεράντα. Επίσης, υπάρχει ηλιοθερμικό σύστημα με 8 ηλιακά πάνελ τοποθετημένα κάθετα σε βάσεις στον κήπο, τα οποία όμως ζεσταίνουν το νερό χρήσης. «Με τα 8 πάνελ παίρνω τη θερμότητα για την πισίνα στο υπόγειο».
«Στα αυτόνομα δεν χρησιμοποιείς όλη την ενέργεια που παράγεις, όμως πρέπει να έχεις ένα πλάνο για το χειμώνα που θα έρθει. Για παράδειγμα τα 54 Φ/Β πάνελ είναι πολλά το καλοκαίρι, όμως το χειμώνα χρησιμοποιούμε θέρμανση. Το καλοκαίρι είναι εύκολο, θα ανάψω τα φώτα, θα φορτίσω τα αυτοκίνητα, το χειμώνα θα είμαστε πιο προσεχτικοί στην κατανάλωση» αναφέρει ο David Davis.
Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας του, έχει ένα φορητό φωτοβολταϊκό σύστημα με 12 πανέλα, που λειτουργεί και ως σκίαστρο και μπορεί να μεταφερθεί και σε ταξίδια. Μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχει ένας inverter (μετατροπέας) και μια μπαταρία. Επιπλέον, ο David Davis έχει δημιουργήσει έναν μικρό σταθμό συνδέοντας το ρεύμα της κατοικίας με τον χώρο έξω από το σπίτι. Αν κάποια στιγμή το αυτοκίνητο δεν διαθέτει επαρκή φόρτιση και έχει συννεφιά, ο ίδιος μπορεί να πάρει ρεύμα από τις μπαταρίες στο σπίτι και το ρεύμα αυτό μεταφέρεται στο σταθμό με υπόγειο σωλήνα. Μάλιστα, έχει δημιουργήσει και μια δική του πιλοτική εφαρμογή, ώστε να βλέπει χρήσιμα δεδομένα για την κατανάλωση που κάνει.
Παρομοίως, κατεβαίνοντας προς το σπίτι, υπάρχει ένας άλλος μικρός σταθμός που σου επιτρέπει να πάρεις ρεύμα από τα πάνελ που φορτίζουν το αυτοκίνητο.
Όπως αναφέρει ο David, το ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ επαρκεί για τις ανάγκες της κατοικίας και την ενδοδαπέδια θέρμανση το χειμώνα. Αυτό οφείλεται στις μικρές μπαταρίες που διαθέτει και στις οποίες καθημερινά μπορεί να αποθηκεύσει γύρω στις 40 κιλοβατώρες, με τις οποίες κάποιος περνά άνετα περίπου 3 μέρες χωρίς καθόλου ηλιοφάνεια. «Οι μπαταρίες που έχω διατηρούνται και 15 χρόνια γιατί το καλοκαίρι δεν εξαντλώ τα αποθέματά τους εντελώς και έτσι διαρκούν» εξηγεί ο ίδιος.
Σημαντικός ρόλος στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος παίζει και η αντλία θερμότητας που έχει, η οποία καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από ότι άλλα συστήματα ψύξης-θέρμανσης.
Στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, είναι ιδανική η τοποθέτηση και οικιακών ανεμογεννητριών, ώστε να συμπληρώνουν με ενέργεια τις συννεφιασμένες μέρες που τα φωτοβολταϊκά δεν αποδίδουν. Έτσι, η κατοικία διαθέτει δύο μικρές οικιακές ανεμογεννήτριες, οι οποίες όμως αποδίδουν ελάχιστη ενέργεια. Αρχικά είχε τοποθετηθεί και μία τρίτη στην οροφή, αλλά λόγω του θορύβου που έφτανε στο πάνω δωμάτιο, αφαιρέθηκε. «Για να αποδώσουν πρέπει να έχει πάρα πολύ αέρα, οπότε δεν έχουν μεγάλη απόδοση εδώ. Βέβαια όταν δεν έχει ήλιο και ο καιρός είναι κακός, παίρνω ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες, το πολύ 2 κιλοβατόρες» αναφέρει.
Στην κατοικία οι υδάτινοι πόροι στον κήπο περιλαμβάνουν μια μικρή πισίνα με ψάρια και άλγη, ένα μικρό οικοσύστημα που τροφοδοτεί με λίπασμα τον λαχανόκηπο. Επιπλέον, στο υπόγειο υπάρχει μια μικρή πισίνα, η οποία καλύπτεται με ανοιγόμενο ξύλινο δάπεδο, ώστε να μετατρέπεται εύκολα και γρήγορα σε εργαστήριο, όπου ο ίδιος φτιάχνει μπαταρίες και δίνει νέα ζωή σε παλιές ή μετατρέπει συμβατικά ποδήλατα σε ηλεκτρικά, και χώρος για meetings και σεμινάρια. Η πισίνα συνδέεται με μια δεξαμενή (μπόιλερ) που θερμαίνεται με τα ηλιακά πάνελ. Όσο για το σύστημα αποχέτευσης; Είναι βιολογικό και διοχετεύεται στον κήπο.
Συνέχεια του άρθρου >>>ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΨΥΞΗ | ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ |
ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ | ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ |
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑ - ΝΕΡΟΥ | |
Ψάχνεις; Βρίσκεις με 1 κλίκ εδώ >> |
Υπέρυθρη θέρμανση μαρμάρου σε μοναδική τιμή!
Νέα επιδότηση ανακαίνισης σπιτιού χωρίς κριτήρια - Πότε ξεκινά το πρόγραμμα
Τι «καίνε» τα θερμαντικά σώματα
Αναβάθμισε το σπίτι σου σε 10 απλά βήματα
Τα πιο συχνά ψέματα για τα ενεργειακά τζάμια
Φυσικό αέριο στο σπίτι: Τάσεις, δυνατότητες και ευκαιρίες
Ο μεγαλύτερος παραγωγός μονωτικών υλικών στην Ελλάδα
Στην τελική ευθεία για την πρώτη Charging & Battery Summit & Expo!
Φωτοβολταϊκά: Πώς ελέγχουμε την ποιότητα & απόδοσή τους (video)
Ο μεγαλύτερος παραγωγός μονωτικών υλικών στην Ελλάδα
ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ: Λύσεις 2024 + Top Experts
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2024 - 4green.gr