Ώρα μηδέν για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από ΕΕ και αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Ώρα μηδέν για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από ΕΕ και αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

«Καθυστερήσεις» της ΕΕ για την ενεργειακή ακρίβεια, λύση σε εθνικό επίπεδο!

1.503 επισκέψεις στο άρθρο

Οι λύσεις για την ενεργειακή ακρίβεια μάλλον θα προέλθουν σε εθνικό επίπεδο για τις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες μάλλον δεν μπορούν να κάνουν πολλά, λόγω της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το μήνυμα που περνούν αναλυτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλαος Φαραντούρης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, υπογράμμισε ό,τι «να οχυρωθούμε όσο μπορούμε στο εσωτερικό γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά ούτε για την ακρίβεια, ούτε για την ασφάλεια εφοδιασμού, ούτε για την επάρκεια ισχύος από τις Βρυξέλλες, σήμερα, έτσι όπως είναι οι αρμοδιότητες και η αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κοινοποίησέ το »

Ο κ. Φαραντούρης, επεσήμανε χαρακτηριστικά ό,τι «η Ευρώπη παραμένει διχασμένη και κατακερματισμένη σε σχέση με την ενεργειακή της στρατηγική, γιa αυτό μέσα στις οικονομικές κυρώσεις εξαιρέθηκαν τα ενεργειακά αγαθά. Αν ήταν κάπου να πονέσει η Ρωσία ήταν στις ενεργειακές ροές στο φυσικό αέριο, από την άλλη και τα ίδια τα κράτη – μέλη θα πονούσαν εάν διακοπεί η φυσική ροή. Ο βαθμός εξάρτησης είναι διαφορετικός ανάμεσα στα κράτη – μέλη, υπάρχουν χώρες που δεν εξαρτώνται καθόλου από το φυσικό αέριο, στην Ελλάδα το 50% των εισαγωγών του φυσικού αερίου έρχεται από τη Ρωσία, για αυτό και βλέπετε ότι υπάρχουν οι προσπάθειες για επαναλειτουργία των λιγνιτικών κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα, εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών και οδεύσεων», όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του energypress, ενώ τόνισε ό,τι «το σχέδιο αυτό της απεξάρτησης δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς κραδασμούς. Η ΕΕ θα έπρεπε να είχε κάνει πιο γενναία βήματα και νωρίτερα για την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα».

Αν η ΕΕ δεν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα το κάνουμε εμείς!

Μήνυμα προς την ΕΕ, για να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ώστε να αποκλιμακωθεί για τους καταναλωτές το ενεργειακό κόστος, απέστειλε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του forum των Δελφών.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για ένα ακόμα μέτρο, τη χρήση των 230 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν μείνει ακόμα στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Έχουμε αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά δημιουργικοί και, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα δάνεια, για τα οποία τα κράτη-μέλη δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Να τα χρησιμοποιήσουμε δηλαδή για άλλο σκοπό, ώστε να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και να βοηθήσουν ορισμένα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αυτή, κατά την άποψή του, είναι μια «φθηνή λύση», υπό την έννοια ότι δεν συνεπάγεται πρόσθετο δανεισμό από την Ευρώπη, αλλά είναι λεφτά που θα μπορούσαν να πέσουν στις αγορές.

Ο κ. Μητσοτάκης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες, λέγοντας ό,τι αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, τότε και η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παράσχει πιο γενναία στήριξη με εθνικούς πόρους, προκειμένου να τιθασευτεί κάπως η φωτιά των ανατιμήσεων. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Εάν αυτό δεν συμβεί, για οποιονδήποτε λόγο, τότε θα είναι υπόθεση των κρατών-μελών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αυτό θα κάνουμε στην Ελλάδα. Θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, κι ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων, είναι μεγάλη και διαρκώς αναβάλλεται, καθώς δύο φορές μέχρι τώρα δεν έχει κατορθώσει να καταλήξει σε συμφωνία και έχει μεταθέσει τις όποιες αποφάσεις σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ το Μάιο, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ό,τι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αναμένεται να επιβαρυνθούν με επιπλέον 230 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών (διάβασε περισσότερα εδώ).
 

Κοινοποίησέ το »