Απειλούνται με εξαφάνιση περισσότερα από 26.000 είδη

2.264 επισκέψεις στο άρθρο

Τα ερπετά της Αυστραλίας πιθανότατα αντιμετωπίζουν τις περισσότερες απειλές από όλα τα είδη, με 975 ερπετά της Αυστραλίας, δηλαδή σχεδόν κάθε ψυχρόαιμο ζώο της περιοχής, να έχουν προστεθεί στη λίστα.

Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (ICUN), γνωστή ως «Κόκκινη Λίστα», αναφέρει ότι 26.197 φυτά και ζώα απειλούνται πλέον με εξαφάνιση, από τα 93.557 που αντιμετωπίζουν σοβαρές περιβαλλοντικές απειλές σε όλο τον κόσμο.

Τα ερπετά της Αυστραλίας πιθανότατα αντιμετωπίζουν τις περισσότερες απειλές από όλα τα είδη, με 975 ερπετά της Αυστραλίας, δηλαδή σχεδόν κάθε ψυχρόαιμο ζώο της περιοχής, να έχουν προστεθεί στη λίστα. Επιπλέον, το 7% αυτών απειλούνται με εξαφάνιση λόγω των μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των χωροκατακτητικών ειδών και της κλιματικής αλλαγής. Η ICUN εκτιμά ότι 600 εκατομμύρια θάνατοι ερπετών οφείλονται σε άγριες και αδέσποτες γάτες, ενώ η μεταβολή θερμοκρασίας κατά ένα μόλις βαθμό θα μπορούσε να μειώσει τον πληθυσμό αρκετών ειδών κατά 50% μέσα σε μόλις 30 έτη.

Ενώ η Αυστραλία αντιμετωπίζει μαζική εξαφάνιση ερπετών, άλλα είδη σε περιοχές της Ασίας απειλούνται επίσης με εξαφάνιση με την πάροδο του χρόνου, λόγω παραγόντων όπως η αποψίλωση των δασών, οι κυκλώνες, η λαθροθηρία και ο θάνατος από γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ιαπωνία, οι επιπτώσεις των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι κατά τον ΒΆ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και η κατάρρευση του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα, σε συνδυασμό με την υπερβολική αγροτική παραγωγή και την αστική ανάπτυξη, απειλούν είδη όπως οι γαιοσκώληκες.

Τα ζώα δεν είναι τα μόνα είδη που αντιμετωπίζουν εξαφάνιση πριν από το τέλος του αιώνα. Η αποψίλωση των δασών, η ξηρασία, η καταστροφή από τη γεωργία και την ανακατεύθυνση των υδάτων, και γενικά η κλιματική αλλαγή, απειλούν διάφορα φυτά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: naftemporiki.gr