Tα οφέλη από την εξέλιξη της τεχνολογίας στα δομικά υλικά είναι σπουδαία, αν θέλουμε μία σύγχρονη οικοδομή. Το «έξυπνο» τούβλο είναι το θερμομονωτικό!

Tα οφέλη από την εξέλιξη της τεχνολογίας στα δομικά υλικά είναι σπουδαία, αν θέλουμε μία σύγχρονη οικοδομή. Το «έξυπνο» τούβλο είναι το θερμομονωτικό!

Ένα έξυπνο τούβλο!

29.434 επισκέψεις στο άρθρο

Η τεχνολογία προχωρά, εξελίσσεται και στην τοιχοποιία δίνοντας λύσεις και στη πιο σωστή λειτουργία ενός κτιρίου, όσο και στην αποτελεσματική μόνωσή του, άρα και σε μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.

KEBE
RIZAKOS

Η έλευση νέων υλικών και τεχνολογιών στα δομικά υλικά έχει αλλάξει τον τρόπο χτισίματος (διάβασε περισσότερα εδώ). Νέα ελαφρύτερα υλικά, με ευκολότερους τρόπους εφαρμογής και αξιοσημείωτη συμπεριφορά, ειδικά σε ό,τι αφορά τη προστασία από τη σεισμική δραστηριότητα (η χώρα μας ταλαιπωρείται από αυτό το φαινόμενο). Αυτά τα υλικά βέβαια προσφέρουν και πολύ δυνατή μόνωση, άρα και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων από τα έξοδα θέρμανσης το χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι.

Κοινοποίησέ το »


Ο σπουδαίος ρόλος του τούβλου στην τοιχοποιία!

Η τοιχοποιία μπορεί να διαχωριστεί σε εξωτερική και εσωτερική, ενώ το υλικό προτίμησης μέχρι προσφάτως ήταν παραδοσιακά το τούβλο. Η εξωτερική τοιχοποιία επιβαρύνεται με το έργο της σωστής μόνωσης της κατασκευής, ενώ η εσωτερική με τη διαρρύθμιση και το διαχωρισμό του εσωτερικού της.

Με δεδομένη τη λειτουργία της εσωτερικής τοιχοποιίας στην οποία οι απαιτήσεις περιορίζονται μόνο σε ρόλο καλαισθησίας και λειτουργικότητας, το μεγάλο βάρος για τη σωστή και οικονομική λειτουργία του κτιρίου πέφτει αναγκαστικά στην εξωτερική. Έτσι, συνήθως ανάμεσα σε δύο σειρές τοιχοποιίας παρεμβάλλεται ένα στρώμα μόνωσης, ενώ τελευταία η εξέλιξη της τεχνολογίας θέλει τη μόνωση να τοποθετείται και εξωτερικά σε υπάρχουσες κατασκευές δημιουργώντας ένα «κέλυφος» προστασίας από τις εξωτερικές συνθήκες.

Θα μπορούσαν άραγε να συνδυαστούν αυτές οι δύο σημαντικές λειτουργίες σε μία; Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκαν και εφάρμοσαν  κορυφαίες βιομηχανίες κατασκευής τούβλων στην Ελλάδα, παράγοντας τα λεγόμενα «θερμομονωτικά τούβλα».

Το 35% θερμικών απωλειών  ενός κτιρίου προέρχεται από την τοιχοποιία!

Με βάση τα δεδομένα πολυετών ερευνών, προκύπτει ό,τι το 25% των συνολικών θερμικών απωλειών ενός κτιρίου προέρχεται από την οροφή και το 35% από τη τοιχοποιία. Η επιλογή σύγχρονων δομικών υλικών για τις ανάγκες των κατασκευών είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την εξοικονόμηση χρημάτων από τη λειτουργία του κτιρίου στο μέλλον.

Το «έξυπνο» τούβλο είναι το θερμομονωτικό!

Το τούβλο δημιουργείται από πηλό, ο οποίος τοποθετείται μέσα σε καλούπια για να πάρει το σχήμα και τις διαστάσεις που θέλουμε και στη συνέχεια ψήνεται σε ειδικούς φούρνους μέχρι να σκληρύνει και να αποκτήσει τη γνωστή μορφή του. Οι χαρακτηριστικές οπές του αποτελούν ισχυρό μονωτικό παράγοντα καθώς, όπως είναι γνωστό, ο αέρας αποτελεί κακό αγωγό της θερμότητας. Με αυτό το τρόπο μειώνεται το συνολικό βάρος, αλλά και αυξάνεται και η μόνωση σε σχέση με ένα συμπαγές τούβλο. Αυτά τουλάχιστον ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Τα θερμομονωτικά τούβλα σε αντίθεση με τα συμβατικά, έχουν γέμιση από πολυουρεθάνη. Οι εσωτερικές οπές δηλαδή είναι γεμάτες με αυτό το αφρώδες υλικό, το οποίο όταν στεγνώνει δημιουργεί μια συμπαγή και ανθεκτική μάζα. Με αυτό το τρόπο συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της μονής τοιχοποιίας με το παραδοσιακό κεραμικό, αλλά και ένα από τα καλύτερα σύγχρονα μονωτικά.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ποιοτικό προϊόν που προσφέρει μεγάλη οικονομία, αλλά και άριστη θερμομόνωση χειμώνα - καλοκαίρι. Επιπροσθέτως, παρέχει και υψηλού επιπέδου προστασία από υγρασία και θόρυβο. Η σύγχρονη τεχνολογία κατασκευής εγγυάται ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες στους αρμούς, καθώς η θερμοκρασία μεταφέρεται με αγωγιμότητα και διαχέεται σχεδόν σε ολόκληρη τη μάζα του τούβλου. Έτσι έχουμε ελάχιστες απώλειες και η εσωτερική επιφανειακή θερμοκρασία του τοίχου παραμένει σχεδόν σταθερή.

Τα οικονομικά κεραμίδια!

Στη περίπτωση των κεραμιδιών τα πράγματα διαφοροποιούνται ως προς τη μονωτική τους ικανότητα. Και αυτό διότι τα παραδοσιακά κεραμίδια δεν διαθέτουν οπές όπως τα τούβλα, αλλά αποτελούνται από μια συμπαγή μάζα από ψημένο πηλό που σκοπό έχει την απομάκρυνση του νερού με ικανοποιητικό τρόπο, έτσι ώστε να μην διεισδύει στο εσωτερικό της στέγης του σπιτιού.

Επομένως, ο προσανατολισμός τους έχει να κάνει περισσότερο με τη προστασία ενάντια στις εξωτερικές συνθήκες, την αισθητική και την αντοχή στο χρόνο. Οι σύγχρονες ανάγκες ωστόσο για εξοικονόμηση ενέργειας, καθιστούν τη μόνωση καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή τους.

Για αυτό το σκοπό συνήθως η στέγη επενδύεται με μονωτικές πλάκες που δημιουργούν μια θερμική ασπίδα και στη συνέχεια τοποθετούνται τα κεραμίδια, ανάλογα με τις αρχιτεκτονικές μας προτιμήσεις.

Στη σημερινή αγορά όμως υπάρχουν και περιπτώσεις κεραμιδιών που διαφοροποιούνται τόσο αισθητικά όσο και πρακτικά από τους παραδοσιακούς προκατόχους τους. Μοιάζουν περισσότερο με πλακίδια και κατασκευάζονται από ειδικό τσιμεντοκονίαμα. το οποίο ενσωματώνει το μονωτικό υλικό στο κάτω μέρος τους και τοποθετούνται όπως ακριβώς οι τοιχοποιίες, «συρταρωτά», δηλαδή το ένα μέσα στο άλλο. Έτσι αποφεύγεται η δημιουργία θερμογεφυρών και η μονωτική τους ικανότητα μεγιστοποιείται.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, τα οφέλη από την εξέλιξη της τεχνολογίας στα δομικά υλικά είναι σπουδαία, αν θέλουμε μία σύγχρονη οικοδομή. Προσφέρει συμπαγή και σταθερή τοιχοποιία, άρα και καλύτερη συμπεριφορά σε περίπτωση σεισμού, σίγουρη και σωστή θερμομόνωση με απεριόριστο χρόνο αντοχής, ευκολία και ταχύτητα στο χτίσιμο, άρα οικονομία χρόνου και χρημάτων, εξοικονόμηση χώρου (σε επιφάνεια 10Χ10 μ έχουμε κέρδος 2 τ.μ.), οικονομία στην εγκατάσταση θέρμανσης και στη κατανάλωση καυσίμων, κανένα πρόβλημα υγρασίας.

Τώρα ξέρεις πόσα πολλά πράγματα μπορεί να σου προσφέρει ένα έξυπνο τούβλο! Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να πειστείς, παρά μόνο να το επιλέξεις!

Δες περισσότερα και ενημερώσου με ένα κλικ στη 3η Digital Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών Εξοικονόμησης 2021!
 

Κοινοποίησέ το »

Β. ΜΑΛΙΟΥΡΗΣ Α.Β.Ε. ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ