Αυστραλία: Το καλοκαίρι έσπασε κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας

3.000 επισκέψεις στο άρθρο

Τα εκτεταμένα κύματα καύσωνα της Αυστραλίας όλο το καλοκαίρι ώθησαν την εθνική μέση θερμοκρασία σε νέο υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, υποφέροντας από καύσωνες, πυρκαγιές και τον αποχρωματισμό των κοραλλιογενών υφάλων, φαινόμενα τα οποία που συνδέονται με τις μακροπρόθεσμες, ανθρωπογενείς αυξήσεις των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Αυτό το καλοκαίρι σημαδεύτηκε από πρωτοφανή θερμότητα σε όλα τα μέρη της χώρας.

Συνήθως, τα νέα ρεκόρ θερμοκρασίας απέχουν ελάχιστα από τα προηγούμενα. Ωστόσο, η θερμοκρασία αυτής της καλοκαιρινής περιόδου συνέτριψε τα προηγούμενα ρεκόρ. Η εθνική μέση θερμοκρασία για το καλοκαίρι του 2018-19 ήταν 2,14 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 1961-90, σύμφωνα με το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας (BOM).

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία για το καλοκαίρι και η μέση ελάχιστη θερμοκρασία έσπασαν επίσης τα αντίστοιχα ρεκόρ όλων των εποχών. Εξάλλου, στο Μάρμπλ Μπαρ της Αυστραλίας σημειώθηκε θερμοκρασία 49,3 βαθμών Κελσίου, η υψηλότερη όλων των εποχών στη χώρα. Το καλοκαίρι ήταν το θερμότερο για τις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Βικτώριας, της Δυτικής Αυστραλίας και της Βόρειας Επικράτειας, και τα ρεκόρ είναι πιθανό να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το ΒΟΜ.

Η θερμοκρασία ρεκόρ συνοδεύτηκε από πολλές καταστροφικές πυρκαγιές, ιδιαίτερα στη Βικτώρια και τη Νέα Νότια Ουαλία.

Η μέση θερμοκρασία της Αυστραλίας έχει αυξηθεί πάνω από ένα βαθμό Κελσίου από το 1910, οδηγώντας σε αύξηση της συχνότητας των ακραίων κυμάτων καύσωνα. Οι ωκεανοί γύρω από την Αυστραλία έχουν θερμανθεί σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό από το 1910, συμβάλλοντας επίσης σε μεγαλύτερα και συχνότερα θαλάσσια κύματα καύσωνα.

Πηγή: naftemporiki.gr