Βρέθηκε το πιο μολυσμένο μέρος της γης!

Διαβάστηκε από 2158 αναγνώστες -

Το νησί του Ειρηνικού όπου καταλήγουν όλα σας τα πλαστικά απορρίματα!

 
Το νησί Henderson είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά στον κόσμο, που βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Κανείς δεν ζει εκεί και δεν υπάρχουν χερσαλιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή κατοικίες σε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων (3.100 μίλια). Όταν η Jennifer Lavers, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιων και Ανταρκτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, επισκέφθηκε το νησί Henderson το 2015, ανέμενε να βρει ένα παρθένο μέρος, προστατευμένο από τη ρύπανση που συνοδεύει την ανθρώπινη ύπαρξη. Αντ αυτού, βρήκε το αντίθετο.
 
Η επίπονη έρευνα της Lavers, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο PNAS, αποκάλυψε ότι το Henderson έχει "την υψηλότερη πυκνότητα ανθρωπογενών αποβλήτων που καταγράφηκε οπουδήποτε στον κόσμο, με το 99,8% του πλαστικού ρύπανσης" (The Guardian). Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι υπάρχουν 38 εκατομμύρια πλαστικά στο νησί, με συνολικό βάρος 17,6 τόνων. Το πλαστικό συνεχίζει να καταλήγει στο νησί με ρυθμό μέχρι και 13.000 νέα στοιχεία καθημερινά. Αυτό μπορεί να φαίνεται ανόητο, αλλά χειροτερεύει αν το σκεφτείτε: "Το πεδίο των απορριμάτων που εκτιμάται ότι είναι παρόντα στο νησί Henderson αντιπροσωπεύουν μόνο 1,98 δευτερόλεπτα από την ετήσια παγκόσμια παραγωγή πλαστικού".
 
Λόγω της απόστασης του Henderson, όλη αυτή η πλαστική ρύπανση προέρχεται από μακριά, αποδεικνύοντας ότι "δεν υπάρχει μακριά" όταν πρόκειται για μη βιοδιασπώμενα σκουπίδια. Η Lavers είπε στο Guardian:
(…) Βρήκαμε μπουκάλια από τη Γερμανία, δοχεία από τον Καναδά, νομίζω ότι ήταν ένα κιβώτιο ψαρέματος από τη Νέα Ζηλανδία. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι όλοι έχουμε ευθύνη σε αυτό. Σε αυτό πρέπει να δώσουμε προσοχή".

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου εδώ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ