Μεγάλος οικονομικός «πονοκέφαλος» για τη Γερμανία, λόγω της αντιπαράθεσής της με τη ρωσική Gazprom.

Μεγάλος οικονομικός «πονοκέφαλος» για τη Γερμανία, λόγω της αντιπαράθεσής της με τη ρωσική Gazprom.

Γερμανία: Ζημιά 5 δισεκ. ευρώ (το χρόνο) από την κόντρα με Gazprom!

Σχολιάστε
1.244 επισκέψεις στο άρθρο

Τσουχτερός είναι ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει η Γερμανία για την αντιπαράθεσή της με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος για τη Γερμανία θα αγγίξει, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε η Ρωσία στη Gazprom Germania και τις θυγατρικές της, λόγω της κόντρας τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι τον περασμένο Μάιο η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Gazprom Germania (γερμανική θυγατρική της ρωσικής Gazprom), μετά από την απόφαση της Γερμανίας να θέσει υπό κρατικό έλεγχο την τελευταία. Όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο ενεργειακός φορέας της Bundesnetzagentur που ανέλαβε ρόλο διαχειριστή στη Gazprom Germania, είναι υποχρεωμένος να αγοράζει φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμβόλαια που υπάρχουν με τοπικούς φορείς, δήμους και εταιρείες.

Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται μία πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους χρήστες φυσικού αερίου, αλλά και το σύνολο των Γερμανών φορολογουμένων, καθώς τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ένας πολύ μεγάλος λογαριασμός και κάποιος θα πρέπει να τον πληρώσει.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας εκτιμά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ό,τι θα χρειαστεί επιπλέον 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (ημερησίως) για να καλυφθούν οι ανάγκες. Η προμήθεια αυτή βέβαια θα γίνει με βάση τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές αερίου που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές. Mία ακόμα πρόσθετη επιβάρυνση θα προκύψει από την ανάγκη γεμίσματος της μεγάλης μονάδας αποθήκευσης αερίου στο Ρέντεν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς η Γερμανία θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί και με τις οδηγίες των Βρυξελλών για τήρηση υψηλών αποθεμάτων σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, η γερμανική εφημερίδα, σημειώνει ό,τι η γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το επιπλέον κόστος, ετοιμάζει ως προσωρινή λύση ένα τέλος φυσικού αερίου, το οποίο έχει σκοπό να επιβάλλει στους ενεργειακούς παρόχους.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »