Νταβός 2023: Στοίχημα η συνεργασία για την πράσινη ενέργεια

Νταβός 2023: Στοίχημα η συνεργασία για την πράσινη ενέργεια

  • Νταβός 2023: Στοίχημα η συνεργασία για την πράσινη ενέργεια
  • Νταβός 2023: Στοίχημα η συνεργασία για την πράσινη ενέργεια

Νταβός 2023: Στοίχημα η συνεργασία για την πράσινη ενέργεια

1.310 επισκέψεις στο άρθρο

Tις εργασίες του ξεκίνησε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας παρουσία πολιτικών, επιχειρηματιών και άλλων προσωπικοτήτων. Η θεματική έως τις 20 Ιανουαρίου που διαρκεί το φόρουμ είναι «Η συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Με έμφαση στις συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Περίπου 1700 εκπρόσωποι επιχειρήσεων και 400 ηγέτες και προσωπικότητες θα βρεθούν στον ίδιο χώρο με σκοπό να βρουν λύσεις για μια βιώσιμη πράσινη οικονομική ανάπτυξη. Η ετήσια συνάντηση γίνεται εν μέσω μιας δύσκολης γεωπολιτικής και γεωοικονομικής κατάστασης και είναι η πρώτη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020. Στο φετινό Φόρουμ θα έχουμε και συμμετοχή ρεκόρ πολιτικών με 52 ηγέτες κρατών να δίνουν το παρών.  

Kοινοποίησέ το »


Η ηλεκτρική ενέργεια ως ραχοκοκαλιά των ενεργειακών συστημάτων στο μέλλον είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν φέτος. Με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσουν σωστά την ηλεκτρική ενέργεια τα κράτη στην προσπάθεια της μετάβασης από την σταδιακή απανθρακοποίηση στην πράσινη ανάπτυξη; Ήδη 65 εταιρείες συνεργάζονται για την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα σε τομείς που ευθύνονται για το 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.

Στόχος είναι η παγκόσμια ανάπτυξη από εδώ και πέρα να είναι συμπεριληπτική, να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να οδηγεί σε οικονομική ανάκαμψη. Πάντως, το σαββατοκύριακο, πριν την έναρξη του Φόρουμ, ακτιβιστές άφησαν το στίγμα τους στο ελβετικό χωριό ζητώντας μεγαλύτερες αποφάσεις των ηγετών υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και κατηγορώντας τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Οι τελευταίες επιθυμούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και προωθούν τις οικονομίες χαμηλού άνθρακα και όχι εκείνες χωρίς καθόλου άνθρακα.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρευρίσκονται και επιστήμονες με σκοπό να παρουσιάσουν πρωτοποριακή τεχνολογία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και στην υγεία κ.α. Ενδεικτικά, κάποιες εταιρείες θα αναλύσουν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που έχουν αναπτύξει με μπαταρίες, πράσινα ενεργειακά συστήματα για κτίρια, κατασκευές που μειώνουν την εκπομπή ρύπων κ.ά.

Οι ειδικοί πάντως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο που προωθεί το φόρουμ. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια οικονομία που το 2023 θα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ τίποτε δεν δείχνει απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
 
Μπορείτε να ενημερώνεστε διαρκώς για όλα τα νεότερα του Φόρουμ στα Κοινωνικά του Δίκτυα

Εδώ μπορείτε να ακούσετε το podcast της πρώτης ημέρας του φόρουμ 
 
  
 
 

Kοινοποίησέ το »