Πλαστικό: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ωκεανών

Διαβάστηκε από 2366 αναγνώστες -

Περίπου έξι εκατομμύρια τεμάχια απορριμμάτων εισέρχονται στον ωκεανό κάθε μέρα και περίπου το 80% αυτών των απορριμμάτων είναι πλαστικά.

 
Τα περισσότερα από αυτά που καταναλώνουμε είναι συσκευασμένα σε πλαστικό, ένα ελαφρύ και φθηνό προϊόν που προορίζεται να πεταχτεί. Παρόλο που είναι βολικό για να συσκευάζονται προϊόντα, είναι πολύ επιβλαβές για το περιβάλλον, ειδικά για τους ωκεανούς.
 
Περίπου έξι εκατομμύρια τεμάχια απορριμμάτων εισέρχονται στον ωκεανό κάθε μέρα και περίπου το 80% αυτών των απορριμμάτων είναι πλαστικά. Το πλαστικό που εισέρχεται στον ωκεανό ποτέ δεν πηγαίνει πραγματικά μακριά. Αντ αυτού, συσσωρεύεται στο Βόρειο Ειρηνικό, το Βόρειο Ατλαντικό, το Νότιο Ειρηνικό, το Νότιο Ατλαντικό και το Ινδικό Ωκεανό.
 
Οι δίνες που δημιουργούνται στους ωκεανούς περιστρέφονται αργά με στροφές που σχηματίζονται από μαζικά ρεύματα και άνεμο. Η περιστροφή δεξιόστροφα ωθεί το πλαστικό προς το κέντρο, εξυπηρετώντας ως μηχανισμό συγκρατήσεως που εμποδίζει τα πλαστικά να απομακρυνθούν από τον ωκεανό προς τις ακτές της ηπειρωτικής χώρας.
 
Η δίνη του βόρειου Ειρηνικού (γνωστή και ως το Great Pacific Garbage Patch) είναι περίπου το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι η πιο μολυσμένη στον κόσμο. Τα περισσότερα ρεύματα στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό συγκλίνουν στο Great Pacific Garbage Patch.

Τα ρεύματα φέρουν πλαστικά σωματίδια και ανεπιθύμητα συντρίμμια στο Great Pacific Garbage Patch, όπου μπορούν να παραμείνουν για δεκαετίες ή και περισσότερο. Τα νέα πλαστικά που εισέρχονται στον ωκεανό δεν είναι πιθανόν να εγκαταλείψουν τον ωκεανό, εκτός εάν τυχαίνουν να πεταχτούν στην ξηρά, όπου επίσης λειτουργούν ως απειλή για τη θαλάσσια ζωή και άλλους υδρόβιους οργανισμούς.
Στον ωκεανό, το πλαστικό αποικοδομείται με εξαιρετικά αργό ρυθμό, σπάζοντας σε μικρότερα κομμάτια την πάροδο του χρόνου. Ποτέ δεν αφήνει πραγματικά τον ωκεανό. Αντ αυτού, τα ψάρια, τα θαλάσσια πτηνά και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί μπερδεύουν εύκολα τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που επιπλέουν στον ωκεανό για φαγητό.
Τα πλαστικά σωματίδια στον ωκεανό δρουν επίσης ως σφουγγάρια και απορροφούν χημικές ουσίες που είναι ανθεκτικές στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, όπως τα παρασιτοκτόνα και τα πολυχλωροδιφαινύλια (PCBs). Όταν τα ζώα τρώνε τα πλαστικά μέρη, η τοξικότητα της χημικής ουσίας μεγεθύνεται. Υπάρχει το ενδεχόμενο οι επιβλαβείς αυτές χημικές ουσίες να μεταφερθούν μέσω της τροφικής αλυσίδας, καταλήγοντας τελικά στα στομάχια μας.
 
Με την αυξανόμενη ποσότητα πλαστικού που εισέρχεται στον ωκεανό, τα θαλάσσια ζώα πεθαίνουν σε συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά λόγω της εμπλοκής και της κατάποσης των σκουπιδιών. Επειδή η ποσότητα του πλαστικού στον ωκεανό είναι μεγάλη, το πρόβλημα αυτό δεν έχει άμεση λύση. Είναι πολύ δύσκολο, δαπανηρό και χρονοβόρο να απαλλαγούμε από τους ωκεανούς των πλαστικών συντριμμιών και άλλων σκουπιδιών που μολύνουν τις θάλασσες.
Ο καλύτερος και οικονομικά αποδοτικότερος τρόπος μείωσης της ποσότητας πλαστικού που εισέρχεται στον ωκεανό είναι προφανής: πρέπει να μειώσουμε δραστικά το ποσό του πλαστικού στη ζωή μας.

Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο εδώ!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ