Επιλογή πολλών παρόχων ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να πωλούν ρεύμα σε γείτονες θα έχουν, μεταξύ άλλων, οι καταναλωτές, σύμφωνα με τις αλλαγές που θέλει να φέρει στην αγορά ενέργειας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς το παρόν δεν θα υπάρξει αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου.
Να αλλάξει το τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και ταυτόχρονα του περιβάλλοντος προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επιτευχθεί πιο εύκολα η πράσινη μετάβαση. Ειδικότερα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέγουν μακροχρόνια συμβόλαια με σταθερή τιμή αλλά και πολλούς παρόχους ταυτόχρονα. Πιέσεις εκ μέρους χωρών όπως η Γαλλία και η Ισπανία για αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το αέριο δεν εισακούστηκαν. Ούτε ιδέες για ριζικές αλλαγές που έπεσαν στο τραπέζι, όπως να επιδοτούνται οι ΑΠΕ και να καθορίζουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον.
Προστασία στους καταναλωτές
Ειδικότερα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν λήψη ενεργειών, ώστε οι καταναλωτές να έχουν περισσότερες επιλογές και γνώση ως προς τα συμβόλαια που υπογράφουν με τον/τους παρόχους που πρέπει να τους ενημερώνουν για κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται να μπορούν να συνδυάζουν συμβόλαια σταθερά και μεταβλητά με διάφορους παρόχους ταυτόχρονα, εφόσον το επιθυμούν. Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό μπορεί να έχει σταθερό συμβόλαιο για καθημερινή κατανάλωση-φώτα, τηλεόραση, internet-και να επιλέξει μεταβλητό για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο ώστε να επωφεληθεί από το κοινωνικό τιμολόγιο τις βραδινές ώρες.
Σημαντικά ενισχύεται επίσης η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, καθώς τα κράτη μέλη θα προστατεύουν εκείνους που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, ώστε να μην αποσυνδέονται από το ηλεκτρικό δίκτυο. Σύμφωνα με την πρόταση, οι καταναλωτές θα μπορούν να επενδύουν σε αιολικά ή ηλιακά πάρκα και να πωλούν την πλεονάζουσα ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια στέγης στους γείτονές τους και όχι μόνο στον προμηθευτή τους.
«Για πρώτη φορά θα έχουμε ένα νομικό πλαίσιο σχετικά με τη διανομή ρεύματος από τον καταναλωτή, συμπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τις ενεργειακές απαιτήσεις σε μια κοινότητα» ανέφερε στο euractiv.com η Naomi Chevillard της SolarPower Europe.
Μακροπρόθεσμα συμβόλαια (PPAs)
Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ και να μειωθεί η έκθεσή της σε ασταθείς τιμές, η Επιτροπή προτείνει να διευκολυνθεί η σύναψη πιο σταθερών μακροπρόθεσμων συμβάσεων, όπως οι συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις κατοχυρώνουν τις δικές τους άμεσες προμήθειες ενέργειας και έτσι μπορούν να επωφεληθούν από τις πιο σταθερές τιμές της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες και μη ορυκτές πηγές. Για την αντιμετώπιση εμποδίων, όπως οι πιστωτικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αγοραστές, η μεταρρύθμιση υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα αγορακεντρικών εγγυήσεων για τις PPA.
Επιπλέον, η μεταρρύθμιση θα δώσει ώθηση στη ρευστότητα των αγορών για τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις που κατοχυρώνουν μελλοντικές τιμές, τις λεγόμενες «προθεσμιακές συμβάσεις». Αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους προμηθευτές και καταναλωτές να προστατευτούν έναντι των εξαιρετικά ευματάβλητων τιμών σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Αν γίνουν πράξη οι προτάσεις της Επιτροπής, οι καταναλωτές θα είναι περισσότερο προστατευμένοι και θα μπορούν να επενδύσουν πιο εύκολα σε πράσινα συστήματα ενέργειας. Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θα γίνει πιο καθαρή, διαφανής και ανταγωνιστική.
Η μεταρρύθμιση προβλέπει αλλαγές σε διάφορα σημεία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως τον Κανονισμό Ηλεκτρικής Ενέργειας, την Οοδηγία Ηλεκτρικής ενέργειας 2019/944, τον Κανονισμό REMIT που περιλαμβάνει νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο χονδρικών αγορών ενέργειας.
Οι προτάσεις δεν θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, καθώς πρέπει να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Μάθετε περισσότερα για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας