Ζεστό νερό: «Αντίο» μπόιλερ - Έρχονται οι μπαταρίες θερμότητας

Ζεστό νερό: «Αντίο» μπόιλερ - Έρχονται οι μπαταρίες θερμότητας

  • Ζεστό νερό: «Αντίο» μπόιλερ - Έρχονται οι μπαταρίες θερμότητας
  • Ζεστό νερό: «Αντίο» μπόιλερ - Έρχονται οι μπαταρίες θερμότητας

Ζεστό νερό: «Αντίο» μπόιλερ - Έρχονται οι μπαταρίες θερμότητας

3.475 επισκέψεις στο άρθρο (04/04/2024)
Σχολιάστε

- Η μπαταρία θερμότητας αποθηκεύει θερμότητα αντί για νερό
- Χωρά ακόμα και σε ένα ντουλάπι κουζίνας
- Αντικαθιστά το μπόιλερ
- Είναι πράσινη και οικονομική

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ
ARISTON

Η ολλανδική εταιρεία Triple Solar BV κατασκεύασε μια μπαταρία θερμότητας για όσους έχουν αντλία θερμότητας και θέλουν ζεστό νερό. Παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση TU Boot 2023 στην Ολλανδία και έκλεψε τις εντυπώσεις για την καινοτομία της. 

Αποθηκεύει θερμότητα αντί για νερό

Όπως μια μπαταρία φωτοβολταϊκών αποθηκεύει ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσουμε ως ρεύμα, έτσι και η μπαταρία θερμότητας αποθηκεύει θερμική ενέργεια. Δεν χρησιμοποιεί ρεύμα, αλλά θερμότητα. Επομένως, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει αργότερα τη θερμική ενέργεια και να ζεστάνει το νερό. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποθηκεύουμε νερό σε μια δεξαμενή, κάτι που προκαλεί απώλεια θερμότητας. Επίσης, δεν υπάρχει παράγοντας θερμότητας, γιατί κάτι τέτοιο βρίσκεται στη συμβατή αντλία θερμότητας.

Χωρά ακόμα και σε ένα ντουλάπι κουζίνας

Η μπαταρία θερμότητας προσφέρει οικονομία χώρου γιατί είναι μικρή, θέρμανση νερού σε χρόνο dt, είναι οικονομική και ουσιαστικά αντικαθιστά τη χρήση μπόιλερ. Μάλιστα, συγκριτικά με τη δεξαμενή, η μπαταρία θερμότητας έχει 4 φορές μικρότερο μέγεθος και χωρά σε μικρούς χώρους. Η θερμοκρασία του νερού φτάνει μέχρι τους 55 βαθμούς κελσίου, ενώ η απώλεια θερμότητας είναι μάξιμουμ 0,8 κιλοβατώρες τη μέρα.

Είναι πράσινη και οικονομική

Ειδικότερα, η μπαταρία θερμότητας:
- Είναι μικρή, χαρίζει οικονομία χώρου
- Αποδοτική και γρήγορη
- Εύκολη στην τοποθέτηση
- Φιλική στο περιβάλλον και οικονομική (είναι ενεργειακής κλάσης Α+).

Αντικαθιστά το μπόιλερ

Η μπαταρία θερμότητας αποθηκεύει θερμότητα αντί για νερό, αντικαθιστά, επομένως, το μπόιλερ.

Με ποιο τρόπο, όμως, λειτπουργεί; Περιλαμβάνει ένα στοιχείο που λέγεται υλικό αλλαγής φάσης (PCM - phase change material). Σε συνθήκες συγκεκριμένης θερμοκρασίας, το υλικό αυτό στερεοποιείται και είναι σε θέση να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ενέργειας όταν το υλικό μεταβάλλεται από στερεό σε υγρό και αντίστροφα. Στη συνέχεια το υλικό θερμαίνεται από την αντλία θερμότητας και η μπαταρία αποθηκεύει τη θερμότητα. Όταν τη χρειαστούμε, θα έχουμε ζεστό νερό χρήσης. να σημειώσουμε ότι τα υλικά αυτά εξετάζονται και στην τεχνολογία θερμομόνωσης.
Η μπαταρία θερμότητας φορτίζεται και είναι διαθέσιμη σε τρία μεγέθη ανάλογα με τις ενεργειακές απαιτήσεις σε ζεστό νερό.

Συνέχεια του άρθρου >>>
ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (TENORA ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ)
ΤΕΡΚΟΝ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ (TAIRCON ENERGY)
CLIMATISM