-Ηλικία και επίπεδο θερμομόνωσης κτιρίου παίζουν καθοριστικό ρόλο
-Μειώνετε υγρασία και έξοδα θέρμανσης
-Ιδανικό επίπεδο υγρασίας το 30%-50%
-Επιλογή μεγέθους και ισχύος ανάλογα με τετραγωνικά και διαρρύθμιση
Ο αφυγραντήρας έχει γίνει πλέον απαραίτητος στις μέρες μας, αλλά η αγορά και η χρήση του έχουν μυστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον γύρω από τους αφυγραντήρες είναι έντονο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είναι ένα αξεσουάρ μόδας μα πραγματική ανάγκη που μπορεί να σας γλιτώσει από πολλά προβλήματα, όπως υγρασία και μούχλα που μπορούν με τη σειρά τους να σας οδηγήσουν σε πολλά έξοδα για επισκευές. Υπάρχουν πολλά ήδη οικιακών αφυγραντήρων.
Πότε είναι απαραίτητος ο αφυγραντήρας, πώς γλιτώνετε λεφτά!
Ηλικία & επίπεδο θερμομόνωσης κτιρίου, καθοριστικά για την υγρασία
Μειώνει υγρασία & έξοδα θέρμανσης ως 20%
Μην κατεβάζετε κάτω από 30%-50%, «καίτε» ρεύμα χωρίς λόγο
Μέγεθος & ισχύς πάνε με τα τετραγωνικά & τη διαρρύθμιση
Τα σημάδια που «φωνάζουν» ότι τον χρειάζεστε άμεσα!
• Σταγόνες στο εσωτερικό των τζαμιών, όταν πάνω στα τζάμια και στα πατζούρια συγκεντρώνονται υδρατμοί σε μορφή σταγόνων. • Σημάδια μούχλας στην οροφή ή στις γωνίες των τοίχων του μπάνιου όπου λόγω των υδρατμών πολύ συχνά εμφανίζεται μούχλα στην οροφή και στις γωνίες των τοίχων. • Ύπαρξη άσχημων οσμών. Η ανίχνευση μιας ιδιαίτερα χαρακτηριστικής μυρωδιάς σε χώρους, όπως το γκαράζ και τα υπόγειο, σηματοδοτεί την ύπαρξη μούχλας και την παρουσία υγρασίας.
Tι να προσέξετε πριν από την αγορά!
• Πόσα τετραγωνικά έχετε. Επιλέξτε συσκευή, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Η απόδοση του αφυγραντήρα εξαρτάται από τη δυνατότητα άντλησης του αέρα ανά ώρα, ανά τετραγωνικό μέτρο (m2) για κατοικίες με σταθερό ύψος περίπου 3 μέτρα. • Ελέγξτε το επίπεδο υγρασίας του χώρου (η ηλικία του κτιρίου και η ποιότητα των μονωτικών υλικών παίζουν σημαντικό ρόλο). Μπορείτε να το κάνετε εύκολα, χρησιμοποιώντας ένα υγρασιόμετρο. • Επικοινωνία χώρων. Αν οι χώροι δεν επικοινωνούν (είναι απομακρυσμένοι), μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε παραπάνω από έναν αφυγραντήρα για σωστό αποτέλεσμα. • Επίπεδα θορύβου. Σε μικρό χώρο καλό είναι να μην ξεπερνά τα 38-42dB (λειτουργία χαμηλής ταχύτητας). Σε μεγαλύτερο είναι φυσιολογικό το όριο των 44-52dB. • Σύστημα αποστράγγισης. Καλό είναι να έχει ένα τέτοιο σύστημα, ώστε να συνδέεται απευθείας με την αποχέτευση και το νερό που μαζεύεται να απομακρύνεται αυτόματα (δεν χρειάζεται να αδειάζετε συνεχώς το δοχείο). • Wi-Fi. Καλό είναι να έχει αυτή τη δυνατότητα. Σας επιτρέπει να ρυθμίζετε τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας στον χώρο, όπου και αν βρίσκεστε με το «κατέβασμα» μία απλής εφαρμογής. Επίσης προγραμματίζετε το χρόνο χρήσης, ώστε να μη λειτουργεί χωρίς λόγο, όταν λείπετε στη δουλειά ή σε άλλες εργασίες εκτός σπιτιού.
Πως γλιτώνετε λεφτά!
• Μην αγοράζετε μεγαλύτερο ή ισχυρότερο αφυγραντήρα. Πάρτε αυτόν που καλύπτει τις ανάγκες σας. • Κλείστε πόρτες και παράθυρα όταν τον έχετε θέσει σε λειτουργία. Θεωρείται αυτονόητο, αλλά… • Τοποθετήστε τον στο κέντρο του δωματίου και μακριά από τοίχους και κουρτίνες! • 30% -50% επίπεδο υγρασίας είναι ιδανικό. Μην κατεβάζετε παρακάτω το όριο, καθώς αυξάνετε τις ώρες λειτουργίας του αφυγραντήρα χωρίς λόγο! • Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που δίνει ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας που έχετε. Αν υπάρχει κάποια έκπτωση (πχ. μειωμένο τιμολόγιο, νυχτερινό κλπ), τότε θέστε σε λειτουργία τον αφυγραντήρα εκείνες τις ώρες πιο πολύ. • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το απιονισμένο νερό που βρίσκεται στο δοχείο για το πότισμα φυτών του μπαλκονιού ή του κήπου ή ακόμα και για τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου! Μην αφήνετε τίποτε να πάει χαμένο.
Η επιλογή να προχωρήσετε σε αγορά αφυγραντήρα νέας γενιάς, είναι η σωστή, καθώς μειώνετε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι ή στο γραφείο και ταυτόχρονα μειώνετε και τα έξοδα θέρμανσης. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση ότι έχετε επιλέξει τον σωστό για τις δικές σας ανάγκες, αλλά και το πως τον λειτουργείτε.