Γιατί να επιλέξουμε αντλία θερμότητας για ζεστό νερό χρήσης

Γιατί να επιλέξουμε αντλία θερμότητας για ζεστό νερό χρήσης

1.250 επισκέψεις στο άρθρο (16/07/2024)

- Πώς θα καταφέρουμε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν λιγότερη ώρα & να έχουμε μικρό χρόνο αναμονής για να μπούμε στο ντους
- Οι αντλίες θερμότητας του Σουηδικού Οίκου CTC διαθέτουν το ειδικό θερμοδοχείο Ecozenith555
- Οι αντλίες θερμότητας ΕΜΜΕΤΙ το ειδικό θερμοδοχείο Eco Hydro Kit
- Τα θερμοδοχεία συνδυάζουν πολλά πλεονεκτήματα πέραν της σωστής & γρήγορης θέρμανσης του νερού χρήσης

Στην Ελλάδα, όταν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ζεστό νερό χρήσης με αντλία θερμότητας, συνηθίζουμε να τοποθετούμε ένα κοινό δοχείο ΖΝΧ (μπόιλερ) με μία σερπαντίνα, όπως ακριβώς κάναμε μέχρι τώρα που χρησιμοποιούσαμε λέβητες πετρελαίου.

Είναι η πιο κοινή και γνώριμη λύση. Πλην όμως η λιγότερο αποδοτική, όταν στην εξίσωση είναι πια μια αντλία θερμότητας. Αφενός, γιατί οι αντλίες θερμότητας θερμαίνουν το νερό πιο αργά από ότι ο λέβητας, αφετέρου γιατί λειτουργούν παραδοσιακά με χαμηλότερες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα η κλασική σερπαντίνα στα κοινά μπόιλερ να είναι μικρή και να μην μπορεί να αποδώσει την θερμική ενέργεια στο νερό του μπόιλερ σωστά, δημιουργώντας προβλήματα στην αντλία θερμότητας και αργοπορία στην θέρμανση του μπόιλερ.

Μια μικρή βελτίωση στο παραπάνω είναι η χρήση «μπόιλερ για αντλία θερμότητας», όπως ονομάζεται από τις εταιρείες που κατασκευάζουν μπόιλερ τα τελευταία χρόνια, το οποίο διαθέτει μεγαλύτερη σερπαντίνα, ώστε η απόδοση θερμότητας στο νερό του μπόιλερ να γίνεται καλύτερα.
 

Αλλά και πάλι δεν εκμεταλλευόμαστε αποδοτικά την αντλία θερμότητας όσον αφορά στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Η επιφάνεια της σερπαντίνας μέσα στα μπόιλερ έχει περιορισμένη δυνατότητα να περάσει την θερμική ισχύ από την αντλία θερμότητας στο νερό του μπόιλερ με αποτέλεσμα να λειτουργεί άσκοπα πολύ ώρα για να ζεστάνει το νερό. Έτσι, ενώ η αντλία θερμότητας έχει έναν καλό βαθμό απόδοσης, στο τέλος χάνουμε αυτή την καλή απόδοση με το να την κάνουμε να λειτουργεί πολύ ώρα έχοντας συγχρόνως και μεγάλο χρόνο αναμονής για το ντους.

Η απόλυτη λύση λοιπόν για το ζεστό νερό είναι η χρήση των ειδικών θερμοδοχείων (indoor module) που διαθέτουν οι ίδιες οι εταιρείες αντλιών θερμότητας και συνδυάζουν τέλεια την αντλία θερμότητας με το συνδυασμένο μπόιλερ για ζεστό νερό. Τι σημαίνει τέλεια; Σημαίνει εργοστασιακές δοκιμές και ρυθμίσεις για 100% ικανότητα απόδοσης του συνόλου της θερμικής ισχύος της αντλία θερμότητας στο μπόιλερ, άρα και γρήγορη θέρμανση, ώστε η αντλία θερμότητας να λειτουργήσει όσο το δυνατόν λιγότερη ώρα και εμείς να έχουμε μικρό χρόνο αναμονής για να μπούμε στο ντους.

Οι αντλίες θερμότητας του Σουηδικού Οίκου CTC διαθέτουν το ειδικό θερμοδοχείο Ecozenith555 και οι αντλίες θερμότητας ΕΜΜΕΤΙ το ειδικό θερμοδοχείο Eco Hydro Kit.
 

Επιπλέον, αυτά τα θερμοδοχεία συνδυάζουν και πολλά άλλα πλεονεκτήματα πέραν της σωστής και γρήγορης θέρμανσης του νερού χρήσης, καθώς διαθέτουν πληθώρα εξαρτημάτων που ούτως ή άλλως είναι απαραίτητα σε κάθε εγκατάσταση αντλίας θερμότητας και που σχεδόν πάντα η τοποθέτησή τους αποτελεί πονοκέφαλο τόσο για την ανεύρεση του κατάλληλου σημείου όσο και για τον τρόπο σωστής τοποθέτησης τους.

Το Eco Hydro Kit της EMMETI διαθέτει ως στάνταρ εξοπλισμό τρίοδη βαλβίδα εκτροπής, εξαεριστικό, ασφαλιστικό, δύο ηλεκτρικές αντιστάσεις back-up για θέρμανση και ζεστό νερό αντίστοιχα, βαλβίδα by-pass, ανόδιο, δύο δοχεία διαστολής για θέρμανση και ΖΝΧ και δοχείο αδράνειας 25 λίτρα για τη θέρμανση, δηλαδή όλο τον εξοπλισμό που ούτως ή άλλως απαιτείται.

Όμοια, το EcoZenith555 της CTC διαθέτει δίσκο διαστρωμάτωσης που διαχωρίζει το θερμοδοχείο σε δύο μέρη, ώστε να μπορεί να διατηρεί χωριστές θερμοκρασίες πάνω και κάτω, μια πιο χαμηλή για τη θέρμανση και μια πιο υψηλή για το ζεστό νερό, ώστε να μεγιστοποιεί τον βαθμό απόδοσης της αντλίας θερμότητας. Επίσης, διαθέτει δύο ηλεκτρικές back-up αντιστάσεις, τετράοδη αναμικτική βαλβίδα αναρρόφησης νερού από τρία σημεία του δοχείου και ρύθμιση αντισταθμισμένης θερμοκρασίας θέρμανσης. Το Ecozenith555 είναι τεχνολογίας φρέσκου ζεστού νερού χρήσης, δηλαδή αποθηκεύει νερό θέρμανσης, το οποίο θερμαίνει το ζεστό νερό χρήσης στιγμιαία καθώς αυτό διατρέχει μέσα σε δύο παράλληλα παρατεταγμένες πτερυγωτές σερπαντίνες πριν πάει στις καταναλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η ανάπτυξη λεγεωνέλλας και το ζεστό νερό χρήσης δεν τελειώνει ποτέ, αφού η φόρτιση του θερμοδοχείου γίνεται άμεσα χωρίς την παρεμβολή σερπαντίνας. Το ζεστό νερό χρήσης επαρκεί για 7 μπάνια σε μεγάλο σπίτι.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>