Ζεστό νερό για πάντα: Η «άλλη» λύση για ηλιακό θερμοσίφωνα
6.131 επισκέψεις στο άρθρο
Τι είναι & πως λειτουργεί 1 σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα βεβιασμένης κυκλοφορίας. Πως λειτουργεί το σύστημα ανοιχτού κυκλώματος & ποια τα οφέλη.
Μπορεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο κυριαρχεί η αβεβαιότητα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Πλέον, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται πιο δελεαστική και αποφέρει κέρδος στον καταναλωτή, αφού η απόσβεση του κόστους του συντομεύεται αρκετά.
Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »
Η κλασική λύση που επιλέγεται από τη συντριπτική πλειοψηφία και που είναι η τοποθέτηση στην ταράτσα ενός πακέτου ηλιακού συλλέκτη - δοχείου αποθήκευσης βεβαίως αποδεικνύεται χρήσιμη αλλά δεν παύει να έχει τα μειονεκτήματά της τα οποία βασικά είναι:
- Το ζεστό νερό αργεί να έρθει στη βρύση μας ανάλογα με την απόσταση του διαμερίσματος από την ταράτσα με αποτέλεσμα τη σπατάλη χρόνου και νερού.
- Η αποθήκευση του ζεστού νερού σε εξωτερικό χώρο - όσο και καλά να είναι μονωμένο το δοχείο - δεν βοηθά να διατηρηθεί το νερό ζεστό ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω των αναπόφευκτα αυξημένων απωλειών.
- Μεγάλη παραγωγή ζεστού νερού το καλοκαίρι το οποίο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και πηγαίνει χαμένο αντί της λογικής λύσης που θα ήταν η μεγιστοποίηση της παραγωγής τον χειμώνα οπότε αυτό είναι και πολύ πιο χρήσιμο. Αυτό βασικά έχει να κάνει με την κλίση των 40° σε σχέση με τον ορίζοντα που δίνεται συνήθως στους συλλέκτες από επιλογή των κατασκευαστών και η οποία κατά τη γνώμη μας είναι ίσως πρόσφορη για ξενοδοχειακές μονάδες αλλά όχι και για κατοικίες. Η ιδανική κλίση για κατοικίες βρίσκεται κοντύτερα στις 65° (μοίρες) άρα προϋποθέτει πολύ πιο όρθιους συλλέκτες.
Επιπλέον, μία λύση που θα οδηγούσε στο να μην υπάρχουν δοχεία στις ταράτσες, και μάλιστα τοποθετημένα ψηλότερα από τους συλλέκτες, θα μείωνε αισθητά τη υπαρκτή οπτική ρύπανση του περιβάλλοντος όπως σίγουρα θα έχουν διαπιστώσει όσοι από τη βεράντα τους βλέπουν ταράτσες. Θα επρόκειτο για ένα έμμεσο, αλλά υπαρκτό όφελος από την υιοθέτηση του συστήματος το οποίο θα προτείνουμε παρακάτω.
Μία εικόνα - χίλιες λέξεις όπως φαίνεται από το διάγραμμα της βασικής λειτουργίας. Ο συλλέκτης συνδέεται με τον θερμοσίφωνα του σπιτιού μέσω δύο μονωμένων σωλήνων οι οποίες είτε υπάρχουν ήδη εάν έχει προβλεφθεί εγκατάσταση ηλιακού ή, εάν όχι, θα πρέπει να εγκατασταθούν.
Στο κύκλωμα συνδέεται πριν από τη είσοδο του νερού στον συλλέκτη ένας ηλιακός κυκλοφορητής συνεχούς ρεύματος τροφοδοτούμενος από έναν μικρό φωτοβολταϊκό συλλέκτη. Η λειτουργία καθώς και η ισχύς του κυκλοφορητή εκκινείται, ρυθμίζεται και τερματίζεται αυτόματα ανάλογα με την ένταση της ηλιοφάνειας όντας απόλυτα προσαρμοσμένη με τον βαθμό απόδοσης του ηλιακού συλλέκτη ανά πάσα στιγμή. Κατά συνέπεια το σύστημα δεν καταναλώνει καμία ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου και είναι εντελώς αυτόνομο και αυτορυθμιζόμενο. (Υπάρχει βέβαια πάντα η δυνατότης να τοποθετηθεί κυκλοφορητής ανακυκλοφορίας AC 220v ο οποίος να ξεκινά και να τερματίζει τη λειτουργία του μέσω ενός συνδυασμού πολύ μικρού φωτοβολταϊκού μεγέθους πακέτου τσιγάρων και ενός ρελέ. Σε αυτή την περίπτωση όμως έχουμε μία μικρή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος).
Το προτεινόμενο σύστημα είναι ανοιχτού κυκλώματος το οποίο είναι το πλέον πρόσφορο εφόσον:
- Έχει μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης από τα συστήματα κλειστού κυκλώματος
- Δεν υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ζημιά ο συλλέκτης από πτώση της θερμοκρασίας κάτω του μηδενός. Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες αυτό εξασφαλίζεται δεδομένου ότι η αποθήκη ζεστού νερού είναι χαμηλότερα από το συλλέκτη με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, και γενικώς όταν δεν δουλεύει ο κυκλοφορητής, να υπάρχει μία αργή φυσική κυκλοφορία νερού -thermosifon effect- η οποία προστατεύει τον συλλέκτη εφόσον δεν του επιτρέπει να παγώσει.
- Είναι σαφώς οικονομικότερο και μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τον απλό θερμοσίφωνά μας.
Παρόλα αυτά, για όσους δεν έχουν πεισθεί, με επιπλέον κόστος μπορεί να εγκατασταθεί και σύστημα κλειστού κυκλώματος στην ίδια ακριβώς φιλοσοφία. Πάντως εμείς δεν το προτείνουμε παρά μόνον για πολύ ειδικές περιπτώσεις.
Ας σημειωθεί εδώ ότι το προτεινόμενο σύστημα έχει δοκιμαστεί στην πράξη με απόλυτη επιτυχία εδώ και αρκετό καιρό.
Ένα πρόβλημα που υπήρχε ήταν η δυσκολία να βρει κανείς το εξάρτημα φωτοβολταϊκού + κυκλοφορητή συνεχούς ρεύματος το οποίο όμως έχει λυθεί αφού σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά σχετικό πακέτο.
Του Μιχάλη Λομβαρδέα
Πολιτικός Μηχανικός & Τεχνικός Συνεργάτης Εταιρείας