Ξέχνα τις υπερβολές και ρύθμισε έξυπνα τη θερμοκρασία στους 26 βαθμούς. Βάλε το κλιματιστικό να δουλεύει στο SLEEP το βράδυ. Κλείσε τις περσίδες το μεσημέρι. Μόνωσε το σπίτι σου.
Το καλοκαίρι η χρήση των κλιματιστικών αγγίζει το κόκκινο. Είναι η περίοδος όπου οι συσκευές σου δουλεύουν στο φουλ. Δικαιολογημένα, αφού... ποιος αντέχει τη ζέστη; Ωστόσο, πολλοί κάνουν ένα λάθος και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα οικονομικά τους: Ρυθμίζουν λάθος τη θερμοκρασία του έιρ κοντίσιον.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα κλιματιστικά έχουν αισθητήρια τόσο στην εσωτερική μονάδα όσο και στην εξωτερική. Και τα δεδομένα αυτά η συσκευή τα συγκρίνει με τη θερμοκρασία που δίνουμε στο τηλεχειριστήριο. Αν έξω έχει 35 ή 40 βαθμούς Κελσίου, το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία στους 18 επειδή βιαζόμαστε να δροσιστούμε, δεν κάνει καλό στο μηχάνημα που δουλεύει στο φουλ, ώστε να φτάσει αυτή τη θερμοκρασία, κάτι που δεν επιτυγχάνεται πάντα.
Κατά κανόνα, η θερμοκρασία που πρέπει να ρυθμίζουμε τον κλιματισμό το καλοκαίρι είναι 26 βαθμοί και το χειμώνα 22-23. Οι συνθήκες είναι πιο ανθρώπινες και η συσκευή δεν δέχεται πίεση να καταναλώσει υπερβολική ενέργεια. Μια άλλη πρόταση το βράδυ, είναι να ρυθμίσεις τη συσκευή στο SLEEP, ώστε η θερμοκρασία να προχωρά σταδιακά μέχρι να φτάσει την επιθυμητή. Στο ενδιάμεσο, εσύ θα έχεις κοιμηθεί και το κλιματιστικό κάποια στιγμή θα απενεργοποιηθεί, εξοικονομώντας για εσένα ενέργεια.
Τι να κάνεις για να διατηρήσεις το σπίτι δροσερό
Βεβαιώσου ότι έχεις το σωστό κλιματιστικό. Το κατάλληλο για εσένα είναι αυτό που ταιριάζει με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που θα το βάλεις, το κλίμα της περιοχής, αν έχεις μόνωση στο χώρο. Όλα αυτά μεταφράζονται σε BTUs, μια μονάδα μέτρησης της θερμικής ενέργειας. Μπορείς να βρεις online διάφορες ιστοσελίδες για να υπολογίσεις το BTU που πρέπει να έχει η συσκευή σου ή να συμβουλευτείς έναν ειδικό.
Φρόντισε να μην χτυπά ο ήλιος το καλοκαίρι και ο πάγος (το χειμώνα) την εξωτερική μονάδα. Ομοίως, μέσα στο χώρο σου, κλείσε τις περσίδες το μεσημέρι για να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία από το ηλιακό φως.
Κάνε έρευνα αγοράς για τα κλιματιστικά inverter που διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία, δεν έχουν διακυμάνσεις και είναι πιο οικονομικά, καθώς καίνε τουλάχιστον 30% λιγότερο ρεύμα.
Φρόντισε να μονώσεις το χώρο σου. Αυτό σημαίνει να αντικαταστήσεις τα παλιά κουφώματα και τζάμια με ενεργειακά, ώστε να μειώσεις τις απώλειες ενέργειας. Σημασία έχει η θερμοκρασία να διατηρείται σταθερή, ακόμα και όταν κλείσεις το κλιματιστικό. Έχε υπόψη σου πως παθητικά σπίτια με εξωτερική θερμομόνωση, χρειάζονται ελάχιστα τα συστήματα ψύξης-θέρμανσης να δουλεύουν, γιατί η επίδραση της ζέστης και του κρύου είναι ελάχιστη στο εσωτερικό.
Τι λες, θα αρχίσεις από σήμερα να κάνεις θετικές αλλαγές στο χώρο σου, ώστε να απολαμβάνεις τη δροσιά με υγιή τρόπο;